Sök

Ali Ghoce om den tidiga jakten på kapital: “En jäkla press när du vet att kassan tar slut om ett par månader”

Gordon deliveryShift2023

Ali Ghoce, Gordon Delivery.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Ali Ghoce har en framgångsrik karriär inom techbranschen. Men han hade aldrig ägt en smula av ett aktiebolag innan han grundade Gordon Delivery. Under första året med sin startup levde han på sparpengar och höll otaliga möten med investerare. Sen lossnade det.

De senaste åtta åren har en majoritet av riskkapitalet gått till Stockholms innerstad – medan endast en startup med kontor i förorten har fått ta del av pengarna. Det visar Breakits stora granskning.

Som en del i granskningen har vi pratat med både entreprenörer och investerare för att få ett hum om varför det ser ut som det gör, och vad som krävs för att få ta del av det glimmande guldet. En som delat med sig av sin egen resa mot riskkapitalet är Ali Ghoce, grundare och vd för Gordon Delivery.

Här är hans ord.

“Jag kom från Iran till Sverige 1986 med min mamma och två systrar. Pappa kom hit ett år senare. Sen gick de isär och jag växte upp hos mamma. Hon jobbade inom äldrevården, och var ensamstående med tre barn. Det fanns inte mycket pengar att röra sig med”, säger Ali Ghoce.

“Efter att ha bott på en flyktingförläggning i Valdemarsvik flyttade vi till Älta utanför Nacka. Jag jobbade på McDonald’s och städade finlandsbåten. Det gick inte speciellt bra i skolan och även om jag ville så kunde jag inte gå på universitetet.”

LÄS MER: 5 entreprenörer avslöjar allt: pressen, nätverkseffekten, lärdomarna – och hur de till slut golvade riskkapitalisterna

Ali Ghoce upptäckte istället en ny utbildning, en tvåårig yrkeshögskola, inom programmering och grafisk design. Det här var under IT-bubblan, så han fick jobb rätt snabbt. Ett par år senare stötte han ihop med Henrik Larsson, och tillsammans byggde de Pharma Solutions i samband med omregleringen av apoteksmarknaden.

“Det var en helt sjuk resa, där vi erbjöd apoteken ett retailsystem, och fick halva marknaden som kunder direkt. Vi gick från 0-247 miljoner första året. Jag ägde ingenting, när man tänker på det så här i efterhand är det ju tokigt. När Visma köpte bolaget blev jag affärsutvecklingschef där och satt i ledningen.”

Sa upp sig och satsade allt

Ali Ghoce sa upp sig och tog alla sina sparpengar för att utveckla Gordon Delivery 2015. Han hade tidigare träffat Per Kjällgården, som tidigare hade startat Safeland, och som blev ett starkt stöd i arbetet med Gordon.

“Jag gjorde en budget för mig själv och tänkte att det skulle räcka i sex månader tills vi reser kapital. Det tog såklart längre tid.”

Han beskriver hur han googlade investerare och ringde, ringde, ringde och bokade möten.

“Sen frågar man runt. Det kanske finns någon som känner någon som kan vara intresserad. Allt detta var så tufft samtidigt som jag byggde bolag.”

Jag har gjort massa leveranser och sen tagit på mig kavajen och åkt till investerare

Affärsmodellen puttrade på vid sidan om. Den första leveransen, med en Ica-handlare, trillade in drygt en och en halv månad efter start.

“Ibland var det förare som skulle göra leveranserna som aldrig dök upp. Då fick jag köra själv. Jag har gjort massa leveranser och sen tagit på mig kavajen och åkt till investerare.”

När det första kapitalet kom in hade det gått drygt ett år och Ali Ghoce hade säkert gjort 50 pitchar. Det var en liten runda på 900.000 kronor från affärsänglar. Fram till idag har man tagit in totalt 210 miljoner kronor – under 2021 tog Eequity plats på ägarlistan.

Det gäller att kunna ta emot tusen mejl med ett nej

Ali Ghoce kan inte säga om bristen på nätverk eller “rätt” bakgrund har gjort att det på något sätt varit svårare att plocka in pengar.

“Jag tror att det är svårt för alla. Alla passar inte för att göra det här. Folk är generösa när man väl kommer i kontakt med dem. Men det gäller att kunna ta emot tusen mejl med ett nej.”

“En grej som jag upplevt som svår är att de som investerar i de tidiga skedena säger inte nej, men inte heller ja. De större spelare vi diskuterar med idag är enklare. Där får man tydligt ja eller nej direkt.”

LÄS MER: Anmäl dig till Shift 2023 nu (över 1 miljon kronor i potten!)

Något som han tror är tufft är när det handlar om bolag som kräver mycket kapital för att bygga upp volym från början, och som ligger i underskott.

“Vi tog inte in stora pengar förrän sista rundan. Det är väldigt mycket romantiserat över resan att ta in kapital. Det är en jäkla press när du vet att kassan tar slut om ett par månader och du måste pitcha in till högre värdering.“

***

Gordon Delivery

Verksamhet: Tjänst inom last mile för hemleverans av kyld mat och läkemedel i Norden. Har bland annat Ica, Coop och Axfood som kunder och når 90 procent av Sveriges befolkning.
Var: Stockholm
Grundare: Ali Ghoce (vd) och Per Källgården
Ägare: Ali Ghoce, Eequity och CBS Capital
Siffror: Omsatte 414 miljoner kronor under 2021 och gjorde ett rörelseresultat på 18 miljoner kronor för Norden.

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift har nu öppnat – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer