Jens Nylanders bil-startup Automile växer med 300 procent

Automile

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den svenske entreprenörens bolag Automile omsätter cirka 20 miljoner kronor i årstakt. Nu förhandlar företaget om en ny investeringsrunda med riskkapitalister i Silicon Valley.

För de flesta svenskar är Jens Nylanser mest känd som mannen bakom mp3-spelaren Jens of Sweden - ett bolag som gick i konkurs 2005.

Numera är han baserad i Silcon Valley och driver startupbolaget Automile. Affärsidén går ut på att koppla upp bilar mot nätet för att mäta och samla in data om bilens skick och förarvanor. Produkten består av en liten plastdosa som kopplas in i bilen och sen sköts rapporteringen över nätet.

Vi har tidigare rapporterat om att Automile har tagit in 45 miljoner kronor i riskkapital.

Nu förhandlar Jens Nylander med investerare om nästa finansieringsrunda.

“Jag kan inte avslöja vilka vi pratar med eller hur stor rundan är. Men jag kan säga såpass mycket som att ett svenskt techbolag som har haft omsättning från dag ett och en tydlig affärsmodell borde ha ganska lätt att få in pengar. Det är ju lite nedåtkonjunktur vad gäller investeringar i startups, men det gäller främst mer konsumentinriktade bolag”, säger han.

Automiles tjänst säljs till exempel byggfirmor och rörmokare som vill få bättre koll på den egna fordonsflottan.

Jens Nylander säger att bolaget idag omsätter cirka 20 miljoner kronor i årstakt, med en tillväxt på 300 procent på årsbasis.

“Vi ser att över 80 procent av de kunder som signar upp sig på hemsidan stannar kvar som betalande kunder, så det finns en väldigt tydlig betalvilja. Vi siktar på att omsätta runt 40 miljoner i årstakt i slutet av 2016”, säger han.

Bolaget har idag 28 anställda, dels i Stockholm där det mesta av teknikutvecklingen sker men också i USA där Automile bland annat har ett elva personer starkt säljteam.

Läs mer