Sök

KRÖNIKA

STEFAN LUNDELL: Kvinnliga investerare, nu ger jag er en sista chans – annars blir det gubbarnas år igen

Shift2023

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

I veckor har Breakits Stefan Lundell försökt få napp. Pitchen borde vara klockren men hittills har han kammat noll. Ska han ändå lyckas i sista minuten?

Jag fattar. Det ser verkligen inte bra ut.

Absolut inget ont om våra fem stjärnor i årets upplaga av Shifts investerarpanel. Tvärtom – Pär Svärdson, Anders Jacobson, Per Josefsson, Mikael Wintzell och Tommy Jacobson förtjänar verkligen all credd de kan få för att de engagerar sig i Breakit och Blings gemensamma initiativ för att skapa nya entreprenörsförebilder i de svenska förorterna.

Men att deras minsta gemensamma nämnare är att de alla är vita män skaver ju ändå en smula.

Och då har jag verkligen försökt att skapa en mindre homogen grupp bland Shift-investerarna. Tro mig. Allt mer desperat har jag inventerat min telefonbok och ringt samtal efter samtal.

Ett misslyckande absolut – men det ger också en tydlig bild av verkligheten

Sammanlagt hade jag sju seriösa diskussioner med kvinnliga investerare men inte i något fall lyckades jag hela vägen. Tidsbrist alternativt brist på kapital var orsaken till att jag inte lyckades få någon på kroken.

Ett misslyckande absolut – men det ger också en tydlig bild av verkligheten. Den absoluta merparten av Sveriges investerarelit består av just vita män. 

Och en viktig poäng med Shift är också att koppla ihop två nätverk som normalt inte möts tillräckligt ofta – nämligen några av Sveriges bästa investerare och förortens talanger.

Men med det sagt. Låt mig göra ett sista försök.

Självklart finns du kvinnliga investerare med viljan att göra verklig skillnad! Slå mig en signal (070-7551285) eller mejla (stefan@breakit.se) redan idag så kan du ta plats i årets upplaga av Shifts prestigefyllda investerarpanel. Förutsättningarna är följande:

  • Du kommer få fullständig pitch deck (presentation av varje case) i god tid innan finalen som avgörs i Stockholm 14 mars.
  • På finaldagen pitchar de 10 finalteamen live inför investerarpanelen.
  • Tillsammans avgör panelen vilket team som vinner och ni investerar sedan gemensamt (tillsammans cirka 1 miljon kronor) i vinnarna. Dessutom lägger varje investerare 150.000 kronor var som kommer att delas ut som ett stipendium till vart och ett av de nio teamen som inte får någon investering.

Det här är tredje året vi kör Shift och responsen från investerarna som varit med de två tidigare åren har varit överväldigande. Att sitta med i panelen ger både chansen att göra riktigt lönsamma investeringar och samtidigt bidra till förändring. 

Är du sugen eller känner du någon som borde vara det? Hör av dig!

Läs mer