Sök

Här är stjärninvesterarna i Shift 2023

ApoteaWellstreetShift

Pär Svärdson, Anders Jacobson, Tommy Jacobson, Mikael Wintzell, Jennie Sinclair, Per Josefsson, Susana Meza Graham och Joo Sundström investerar i årets Shift.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

UPPDATERAD. Åtta blytunga investerare tar plats i panelen. Vad har de för dröminvestering i Shift?

Äntligen har Shift dragit igång!

Breakit har publicerat en stor granskning där det visar sig att endast 0,6 procent av riskkapitalet har gått till bolag baserade i förorten de senaste åtta åren. Samtidigt går 74 procent av riskkapitalet till Stockholmsområdet.

Det här ska vi ändra på, eller hur?

Ansökan till Shift är nu öppen på Shiftcapital.se. Är du en startup som söker riskkapital och vill bygga ett grymt nätverk? Sök direkt! När ansökan stängts så plockas ett 40-tal team ut till semifinalen där en jury väljer tio team som går till finalen i Stockholm den 14:e mars.

LÄS MER: Kvinnliga investerare, nu ger jag er en sista chans – annars blir det gubbarnas år igen

LÄS MER: Flera hörde Breakits-grundarens nödrop – tre kvinnliga Shift-investerare klara!

Här kommer vi samla ett gäng superinvestererare som sitter redo att lyssna på alla smarta affärsidéer. Alla (!) tio team går hem med en pengapåse från Shift-investerarna. Ettan kan räkna med en investering på runt 1 miljon kronor. De övriga nio får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från panelen.

Nyfikna på att veta mer om investerarna? Det kommer här.

SUSANA MEZA GRAHAM

Ålder: 46.
Bakgrund: Tidigare bland annat marknadschef och operativ chef på Paradox Interactive. Arbetar sedan 2018 i styrelser, som investerare och rådgivare åt grundare i diverse bolag i Sverige och andra delar av världen. Grundare av investmentbolaget Aldeon.
Tidigare investeringar i urval: “Aldeon, en hel drös dataspelsföretag som Hello There Games, Cult Games, Glitch, The Xplace, Itatake, TRU LUV med flera. Blandade techbolag i olika faser som Truecaller, Nothing, Hormona, TRU LUV och AsthmaTuner.”

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: “Förutom möjlighet till avkastning så tittar jag på ett eller flera av följande: drivet team, branscher eller områden som jag förstår mig på och där jag känner att jag kan bidra, en tydlig idé om målgrupp (får gärna vara nischat om målgrupp är tydlig), hittat ett gap på marknaden och fokus på att bygga community."

Dröminvestering i Shift: “Utöver ovanstående, gärna ett bolag som bidrar till samhällsutvecklingen i Sverige på något sätt.”

JOO SUNDSTRÖM

Ålder: 36.
Bakgrund: Uppvuxen i en företagarfamilj. Finans- och affärsutvecklingsbakgrund. Grundare och vd på investmentbolaget Vera Invest.
Tidigare investeringar i urval: Ella, EsterCare, Tilly, Ovulai, Knatteplock, Dryft, Doktor.se.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: "Jag letar efter team med en tydlig vision och förmågan att exekvera samt som verkar på en underliggande attraktiv marknad – som samtidigt matchar med de förändringar jag vill driva."

Dröminvestering i Shift: "I Shift letar jag efter bolag med passionerade team som brinner för att bygga bolag såväl som att förändra samhället."

JENNIE SINCLAIR

Ålder: 49.
Bakgrund: Från Åmål, utbildad civilekonom i Monaco, från intraprenör till entreprenör inom tech med kommunikation.
Tidigare investeringar i urval: Magnolia Bostad, Zound, Lyvia, Clar, Rebellion.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: "Teamets energinivå, förmågan att formulera affärsidén så enkelt att vem som helst förstår vad det är som ska göras."

Dröminvestering i Shift:  "Känslan av att hitta den där självklara lösningen på ett problem som många brottas med dagligen och som gör livet enklare och morgondagen lite bättre. "

 

ANDERS JACOBSON

Ålder: 36.
Bakgrund: Investerare och entreprenör. Idag grundare och vd på investmentbolaget Seven District.
Tidigare investeringar i urval: Sightic (tidigare Eyescanner), Easycom, Qamcom, Kvaser, Ocean Collective, Intelligent Aerial, Visiba, Viospatia, Mellifiq.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: “Entreprenörer som med lyhördhet vågar tänka annorlunda och har stark genomförandekraft och driv för att nå sina mål.”

Dröminvestering i Shift: “Ett bolag som drivs av passionerade entreprenörer med stor ambition som genom nytänkande, innovation och/eller teknik vill bidra till att lösa problem inom områden där världen har utmaningar.”

PÄR SVÄRDSON

Ålder: 53.
Bakgrund: Grundare Apotea.
Tidigare investeringar i urval: Budbee, Instabox, Widforss, Smarta saker, Ecopelag.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: 

  • Förstår affärsidén

  • Hållbart

  • Lönsamt

  • Bra personer

  • Kul!

TOMMY JACOBSON

Ålder: 64.
Bakgrund: Entreprenör och grundare av Zenith, Varenne, Quesada och Trevise.
Tidigare investeringar i urval: Unibet, Zound, Truecaller, Minna, Vionlabs, Acuminor och Minut.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: “Jag investerar framför allt i grundarna och teamet, men företaget behöver även fylla ett hål på marknaden och lösa ett problem.”

Dröminvestering i Shift: “I Shift letar jag efter bolag som kan förändra samhället och skapa nya förebilder.”

MIKAEL WINTZELL

Ålder: 42.
Bakgrund: Tidigare vice kommersiell chef på Klarna men sedan flera år aktiv tech-investerare. Grundat och driver riskkapitalbolaget Wellstreet och startup-hubben The Factory.

Tidigare investeringar i urval: Tibber, XShore, Scrive, DanAds, Bambuser, Brink, ICIW

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag: “Personerna och utmaningen.”

Dröminvestering i Shift: “Har redan gjort flera dröminvesteringar i Shift :)”

PER JOSEFSSON

Ålder: 63.
Bakgrund: Medgrundare till fondbolaget Brummer & Partners, idag privatinvesterare och grundare av investmentbolaget Jofam.
Tidigare investeringar i urval: Apotea, Desenio, Wint, Sana Labs.

Vad får mig som investerare att kliva in i ett bolag:Jag investerar gärna i blandning av tillväxt och value.”

Dröminvestering i Shift: “I Shift skulle jag gärna vilja hitta en investering inom medicinsk teknologi, men inte biotech och läkemedel.”

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift är öppen – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer