Sök

Craig Wright: Jag är bitcoin-skaparen Satoshi Nakamoto

Bitcoin

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En australisk entreprenör har fört fram tekniska belägg för att han är mannen bakom bitcoin. Redan timmar efter beskedet kommer dock kritik som ifrågasätter hans trovärdighet.

Det rapporterar bland annat BBC. Vem som skapade bitcoin har länge varit en obesvarad fråga, vilket har lett till långtgående spekulationer.

Craight Wright har avslöjat sin identitet för följande tre medier: The Economist, BBC och GQ.

Flera framstående personer i bitcoin-communityt har trätt fram och validerat entreprenörens påstående, som backas upp med tekniska belägg.

Under mötet med BBC gjorde Craight Wright digitala underskrifter med kryptografiska nycklar, skapade i början av bitcoins utveckling. Nycklarna är direkt kopplade till bitcoin-block som har brutits av identiteten Satoshi Nakamoto, enligt Craight Wright.

Uppdatering: Nu kommer dock kritik som ifrågasätter Craight Wrights trovärdighet och de tekniska beläggens värde. 

Redan förra året började rapporter strömma in om att Craight Wright skapat kryptovalutan.

Tidigare har flera andra personer pekats ut som bitcoins skapare, dock utan tekniska belägg och i vissa fall utan att själva ställa upp på beskrivningen.

Enligt Craight Wright väljer han att träda fram för att få slut på alla spekulationer och stoppa mediernas jakt på bitcoin-skaparens identitet.

"Det finns historier där ute som är påhittade. Jag träder inte fram eftersom jag vill det egentligen. Jag är inte efter pengar, jag vill inte ha berömmelse eller beundran", säger han till BBC.

Läs mer