Sök

EQT-toppen köpt aktier i budaktuella Readly – "Engagerad ägare på lång sikt!

ReadlyBörs

Harry Klagsbrun och Mats Brandt, vd Readly. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Harry Klagsbrun, en tungviktare inom riskkapitalbolaget EQT, har köpt väldigt många aktier i Readly.

Nyheten kommer bara några dagar innan Bonniers bud på magasinplattformen löper ut.

"Jag har under de senaste 15 åren jobbat med att som ägare skapa värde i bolag och är gärna med här som engagerad ägare på lång sikt", säger Harry Klagsbrun till Breakit.

På tisdagen uppdaterade ägardatatjänsten Holdings många av de svenska börsbolagens ägarlistor, däribland Readlys. Av den nya statistiken framgår att EQT-partnern Harry Klagsbrun privat köpt nästan 1,9 miljoner aktier i tidningsplattformen under december.

Posten motsvarar 4,9 procent och är värd drygt 22 miljoner kronor om man utgår från det bud om 12 kronor per aktie som Bonnier News presenterade den 5 december.

"Jag har följt Readly under en längre tid, jag är intresserad av mediebranschen. Jag bedömer att Readly med sin stora och lojala kundbas har en potential som ännu inte till fullo realiserats", säger Harry Klagsbrun till Breakit om köpraiden. 

Flera storägare i Readly, däribland Swedbank Robur och Tredje AP-fonden, har nyligen gått ut och tackat nej till budet och det ser därmed ut som att Bonnier inte kommer att nå upp till en anslutningsgrad om 90 procent, vilket Bonnier hade satt upp som ett villkor för erbjudandet. Acceptperioden löper ut den 13 januari, alltså på fredag.

Spekulerar inte

Nyckelfrågorna är om Bonnier kommer att höja sitt bud, kasta det i papperskorgen eller frångå villkoret om 90 procent. Eller om det kommer någon ny budgivare. Men det är inte chansen till ett högre erbjudande som fått Harry Klagsbrun att gå in, säger han.

"Jag är inte en aktivist och spekulerar inte i någon budhöjning. Jag har under de senaste 15 åren jobbat med att som ägare skapa värde i bolag och är gärna med här som engagerad ägare på lång sikt, tillsammans med Bonnier eller med bolaget kvar i noterad miljö", lyder hans uttalande. 

Readly har haft en tung utveckling på börsen sedan noteringen hösten 2020. Priset inför noteringen låg på 59 kronor och tidvis nådde kursen över 80 kronor i början av börsresan. Före budet var aktien nere under 6 kronor. Rent operativt krympte bolagets förluster under 2022 efter att Mats Brandt tagit över vd-posten, men niomånadersrapporten visade ändå ett rörelseresultat på -93 miljoner kronor. 

"Den operativa utvecklingen under de senaste åren, precis som för många andra liknande bolag, varit inriktad på tillväxt. Det var rätt då, men nu är lönsamheten i fokus och det tror jag är bra", säger Readlys nya storägare. 

Harry Klagsbrun har varit partner på EQT sedan 2006. Dessförinnan satt han i ledningsgruppen för banken SEB och han har även varit vd för finanshuset Alfred Berg samt chef för Corporate Finance-avdelningen på Handelsbanken.

"Jag har för länge sedan när jag jobbade som investment banker haft vissa uppdrag för bolag i Bonniersfären, men ingenting under de senaste åren", svarar han på frågor om hur hans relation till Bonnier ser ut och om han någon gång under den långa karriären jobbat i eller för det familjeägda bolaget. 

Nyhetsbyrån Direkt var på onsdagsmorgonen först att rapportera om Harry Klagsbrun aktieköp i Readly. 

Läs mer