Sök

Myndigheten ger upp – Klarna slipper tuffare krav (än så länge)

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Klarna slipper skärpta kapitalkrav.

Den statliga myndigheten Finansinspektionen har länge försökt hävda att Klarna ska ha ett större eget kapital på sin balansräkning. Det kallas för kapitalkrav och är som en välfylld krockkudde för bankerna ska använda för att täcka eventuella förluster. 

Att Finansinspektionen i augusti förra året gick ut och tyckte att Klarna skulle använda sig av det som kallas pelar 2-vägledning hade kunnat innebära ett nästan fördubblat kapitalbehov. 

Klarna höll inte med och ärendet hamnade i förvaltningsrätten. De ansåg att myndigheten skulle motivera sitt beslut bättre, något som aldrig gjordes och därför föll beslutet också i Klarnas favör. 

Nu rapporterar Dagens Industri att domen har vunnit laga kraft. Finansinspektionen har alltså valt att inte överklaga domen. Något som gör att Klarna slipper följa myndighetens hårdare vägledande regler.

”Vi har gjort den sammantagna bedömningen att domen inte bör överklagas och har i övrigt inga kommentarer angående domstolens resonemang”, uppger Tomas Tolonen, vikarierande pressekreterare på myndigheten till tidningen.

Under hösten kan frågan däremot väckas igen. Då ska Finansinspektionen nämligen göra en ny bedömning.

Läs mer