Sök

Jocke och Jonna talar ut om börssatsningen som blev fiasko: ”Vatten över huvudet”.

Newton NordicinfluencersYoutube

Jocke och Jonnas satsning mot börsen har stött på problem.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De är mäktigast på nätet och väcker starka känslor åt båda håll. Nu berättar Jocke & Jonna, eller Joakim och Jonna Lundell som de egentligen heter, om det ökända börsäventyret för snart två år sedan.

”Det är viktigt att inse när saker går dåligt”, säger Joakim Lundell till DN.

Joakim och Jonna Lundell har byggt en mycket framgångsrik karriär med Youtube som bas. De senaste åren har imperiet vuxit från videos och samarbeten med märken till att även inkludera filmproduktion och den Kristallen-belönade tv-satsningen Spökjakten. 

I Maktbarometern från i oktober i fjol korades de på nytt till mäktigast på sociala medier.

Men för några år sedan, närmare bestämt 2021, var det en annan satsning som stod i fokus. Medieparet och den ekonomiska rådgivaren Danjal Kanani tog med det skandalomsusade Captial Conquest i praktiken över teknikbolaget Newton Nordic i ett omvänt förvärv. Det hela slutade i en avnotering från börsen efter att Nasdaqs disciplinnämnd kommit fram till att man brutit mot regelverket. 

"Bolagets ledning saknar erforderlig kompetens och erfarenhet", skrev Nasdaq bland annat.

I en intervju med DN talar nu paret ut om vad som hände. 

Joakim Lundell säger att han insåg rätt tidigt att de hade tagit sig vatten över huvudet då ingen av dem hade någon erfarenhet av att sitta i ett börsnoterat företag eller ens hade skrivit ett PM. 

”Det är viktigt att inse när saker går dåligt och ha den självkritiken”, säger Joakim Lundell.

Paret lämnade styrelsen efter fyra månader och säger att beslutet togs efter att ha granskat bolagets ekonomi. 

Joakim och Jonna Lundells egna bolag Jocke & Jonna AB ökade omsättningen från 20 miljoner kronor till 22,5 miljoner kronor 2021. Resultatet sjönk från 2,5 miljoner kronor till 1,7 miljoner kronor. I år räknar paret med att omsättningen kommer ligga nära 30 miljoner kronor. 

Bolaget har drivits tillsammans med Danjal Kanani, som Breakit skrev om nyligen då han lämnade samtliga styrelser för att fokusera på egna projekt

Läs mer