Sök

Microsoft vill ösa miljarder över Open AI – vill köpa halva bolaget

MicrosoftOpen AIAI

Illustrationsbilder. Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Microsoft är redo att investera runt 100 miljarder kronor i bolaget bakom den populära AI-chatbotten ChatGPT.

För pengarna ska den amerikanska techjätten få en post på 49 procent i bolaget, enligt uppgifter.

Den amerikanska techjätten Microsoft för samtal om att investera 10 miljarder dollar, motsvarande över 100 miljarder svenska kronor, i det San Francisco-baserade bolaget Open AI, skriver Reuters som i sin tur hänvisar till AI-nyhetssajten Semafor

Investeringen värderar AI-bolaget till 29 miljarder dollar, motsvarande 304 miljarder kronor. 

Open AI ligger bakom den populära chatbotten ChatGPT som Breakit skrivit om flera gånger (bland annat när Breakits Olle Aronsson testade dess romantiska och litterära förmågor). Open AI grundades av Teslas vd Elon Musk och investeraren Sam Altman, som gjorde ChatGPT tillgänglig för allmänheten i slutet av förra året. 

Enligt uppgifter till Semafor ska investeringen berättiga Microsoft till 75 procent av OpenAI:s vinster fram till dess att den initiala investeringen betalat av sig – så fort Open AI listat ut hur bolaget ska tjäna pengar på tjänsten, det vill säga. 

Därefter ska Microsoft ha en ägarandel på 49 procent i bolaget, enligt källorna. Planen är att ytterligare 49 procent ska ägas av övriga aktieägare och att de återstående 2 procenten tillfaller Open AI:s icke-vinstdrivande moderbolag. 

Det är inte första gången som Microsoft ska ha visat intresse för ChatGPT. Förra veckan skrev vi att bolaget vill inkorporera chatten i sin sökmotor Bing, i syfte att ta strid med sin sett till marknadsandelar överlägsna rival Google.  

Microsoft har också sedan tidigare investerat runt 1 miljard dollar i Open AI. 

Läs mer