Sök

Priset för att hantera elstöd till entreprenörer och hushåll: 1,6 miljarder

Elstöd

Ebba Busch.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den beräknade kostnaden för att hantera byråkratin som krävs för att dela ut elstödet har blivit betydligt högre de senaste månaderna.

Administrationen för att kunna genomföra elstödspaketet som ska gå till både företag och hushåll beräknas bli betydligt dyrare än först planerat. En uträkning från Svenska kraftnät i oktober visade att de skulle behövas 600 miljoner kronor av det totala stödet på 55,6 miljarder kronor för att täcka administrativa kostnader. 

Nu beräknas kostnaderna för att hantera byråkratin kring stödet hamna på hela 1,6 miljarder kronor. Det skriver TT via Dagens Industri.

Det är Robert Thelander, enhetschef på Svenska Kraftnät, som säger till TT att de har skickat ansökan till Energimarknadsinspektionen på att få använda maximalt 1,6 miljarder för att hantera ansökningarna. 

”Det är i dagsläget svårt att beräkna exakt hur stor denna administrativa kostnad kommer att bli med hänsyn tagen till de osäkerheter som råder avseende genomförandet av elstödet”, skriver Robert Thelander i ett mejl till TT.

Utöver de 1,6 miljarder kronor som är kostnadskalkylen för byråkratin kring elstödsprogrammen till hushåll och företag kommer det också att tillkomma ytterligare en kostnad för byrakratin kring stödet mot elintensiva företag.

Läs mer