Grattis kungen! Dags att du inför fritt wifi på Stockholms slott

Breakit - Grattis kungen! Dags att du inför fritt wifi på Stockholms slott

Viggo Cavling

Krönikör

Lagom till kungens 70-årsdag vill Breakits krönikör Viggo Cavling ge monarken en present som ligger i tiden.

I dag lördag den 30 april fyller kungen 70 år. Det sägs ofta kungen gör mycket gott för det svenska näringslivet.

När statschefen åker till ett främmande land är det ofta med ett gäng svenska direktörer som står och trampar i bakvattnet för att få träffa sin respektive direktör i Kina eller Kongo-Kinshasa eller var det nu kan vara. Att människor möts och gör affärer är kärnan när välfärd ska byggas. Om kungen kan vara julgranen som alla dansar runt tycker jag att hen har ett syfte och något vi ska vara stolta över.

I veckan skrev historikern Dick Harrison en intressant text om kungen i Svenska Dagbladet. Han gjorde en briljant historisk exposé över monarkins roll från 1957 och framåt. En viktig vändpunkt i kungens liv blev dealen i Torekov 1971. “Nu har vi förvandlat kungen till en plym”, sa statsminister Olof Palme efteråt. Sant, enligt Dick.

Åtminstone fram tills att vi fick internet i slutet på 90-talet. Tack vare internet sprids varje ord kungen säger som som virtuell löpeld över jorden. Ibland säger han konstiga saker typ: ”om inte Gro Harlem Brundtland (Norges dåvarande statsminister) kan ta hand om sälproblemen, så undrar jag, hur ska hon då kunna ta hand om det norska folket?”.

Men kungen har också sagt mycket fina saker. Som hans tsunamital i Stockholms stadshus den 10 januari 2005 om sorg och att mista en pappa. Utan internet hade dessa ord aldrig fått vingar.

Med stöd av ovan tänkte jag att nu är det läge för det svenska näringslivet att betala tillbaka lite till kungen. Jag har förståt att kungen är ganska förtjust i ny teknik och inte alls skeptisk till internet.

Hovet har en klar digital strategi. Fokus ligger på hemsidan, Facebook och Instagram. Men det finns svaga länkar i hovets närvaro på nätet. Till exempel saknas fritt wifi på Stockholms slott. Vore detta inte en schyst service till de 1,5 miljoner besökarna från hela världen? Jo, tänkte jag. Så jag tog kontakt med Sveriges just nu mest sågade tech-bolag och föreslog att vi skulle fixa detta till kungens 70-årskalas.

Det globala bolaget vill gärna sponsra en kommunal golfboll söder om Södermalm, men fritt wifi på Stockholms slott var iskallt. Jag mejlade även till kommunikationsansvarig på landets största telefonbolag, inget svar. Det norska telefonbolaget var faktiskt lite på. Men att komma in på kungliga slottet med ett gäng norrbaggar kändes fel.

Sökte även kontakt med IP-only som lägger ut bredband i “hela” Sverige och säger sig “älska” internet. Även här blev det noll dialog.

Till slut gav jag upp och bestämde mig för en något enklare present till kungen. Se gärna filmen här.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER