Emad Zand hotades med specialklass som ung - sen sålde han ett techbolag för 200 miljoner

Breakit - Emad Zand hotades med specialklass som ung - sen sålde han ett techbolag för 200 miljoner

Emad Zand.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Emad Zand växte hörlursföretaget Avesina till ett av Sveriges mest framgångsrika teknikbolag. Nu är han affärsängel och väntar på rätt tillfälle att dra i gång en ny startup, kanske inom e-hälsa: "Jag har stor passion för det området och det händer mycket där", säger han i en tv-intervju med Breakit.

Emad Zand, född i Iran men uppvuxen i Linköping, har en till synes spikrak näringslivskarriär bakom sig: Från Handelshögskolan till ett toppjobb på konsultfirman McKinsey i London - och vidare till att driva succébolaget Avesina som sålde tekniskt avancerade hörapparater.

Men vägen dit var kantad av en hel del problem. I Breakits intervjuserie Digitala tänkare berättar Emad Zand bland annat att en lärare i skolan hotade med att sätta honom i specialklass - eftersom han var så stökig.

"Jag var ganska uttråkad och hade svårt att sitta still, samtidigt som jag hade lätt för matte och annat vi gjorde i skolan. Och då gör man ju sattyg, så är det. Jag minns att min lärare tog tag i mig och sa att ‘om du inte skärper dig kommer jag att skriva ett brev om att du ska hamna i specialklass, och du kommer inte få gå i den här friskolan som du vill gå på’. Det var lite av ett wake up call. Jag insåg att man måste uppföra sig också”, säger han i Digitala tänkare-intervjun.

Förra året såldes Avesina för 200 miljoner, och Emad Zand lämnade bolaget. Idag är han affärsängel och styrelseordförande i bland annat rekryteringsstartupen Sqore.

Men han har också en tydlig ambition om att starta ett nytt eget företag.

"Jag har faktiskt inte bestämt mig än för vad det blir. Jag ska bli pappa snart och först ska jag vara pappaledig. Men efter det ska jag sätta mig vid ritbordet och klura ut vad som ska bli nästa grej", säger Emad Zand.

Se hela intervjun med honom här eller direkt på Youtube.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER