Sök

Skulle digitalisera restaurangerna – nu går Leeroy i konkurs: “På obestånd”

LeeroyRestaurang

Karin Whitlock är vd på Leeroy. Foto: Leeroy / Unsplash

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Startupen från Sundsvall backades av aktörer som Novax och Zenith Ventures. Målet var att digitalisera restaurangerna. Nu går bolaget i konkurs.

Sundsvallsbolaget Leeroy har tagit fram olika digitala lösningar för restauranger, med bland annat kassasystem, lojalitetsapp och lösningar för onlinebeställningar. Bolaget hade ett tungt pandemiår 2020 där den totala omsättningen landade på 7,8 miljoner kronor. Under fjolåret, alltså 2021, såg intäkterna bättre ut när omsättningen ökade till 15,2 miljoner kronor. 

Men något som också ökade var Leeroys förluster, från 44,8 miljoner kronor till 66,1 miljoner kronor. 

Nu kan Breakit avslöja att Leeroy har ansökt om konkurs. Det bekräftas av vd:n Karin Whitlock som befinner sig i Thailand när Breakit når henne. Hon hänvisar däremot alla frågor till bolagets styrelseordförande Stefan Lennhammer.

Konkursen bekräftas också av handlingar från tingsrätten i Sundsvall som Breakit har tagit del av. 

“Det kan konstateras att Leeroy Group AB inte löpande kan reglera sina skulder i den takt de förfaller till betalning och att detta förhållande inte är tillfälligt. Leeroy Group AB får därmed anses vara på obestånd”, går det att läsa i konkursansökan.

Helena Ståbi på Christensson & Roth Advokater har utsetts till konkursförvaltare.

Leeroy grundades 2007 och har haft tunga investerare som Axel Johnson-gruppens Novax, Tommy Jacobsons Zenith och NFT Ventures på ägarlistan. Så sen som 2021 tog Leeroy in 40 miljoner i nytt kapital från befintliga ägare.

Det var också i maj 2021 som Karin Whitlock kom in som vd för Leeroy. I årsredovisningen skriver Leeroy att bolaget under hösten 2021 arbetat med olika strategiska vägval, effektivisering och produktpaketering för att säkerställa att de är relevanta på marknaden. Ett arbete som skulle fortsätta 2022 och bolaget skulle arbeta på att förstärka positionen i Sverige, liksom att expandera internationellt. 

Enligt årsredovisningen gjordes ytterligare en nyemission i början av 2022 och planen var att ta in ytterligare kapital i år.

Breakit söker Leeroy Groups styrelseordförande Stefan Lenhammar och konkursförvaltaren Helena Ståbi.

Läs mer