Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Deqa Abukar drar in tungviktare till fonden – Sven Hagströmer investerar

Deqa Abukar och Sven Hagströmer ska investera tillsammans. Foto: Daniel Ivarsson och Fredrik Sandberg.

Blings fond lyckas locka flera finansprofiler att investera. Sven Hagströmer sällar sig nu till sällskapet.

“Vi kom i kontakt under Shift”, säger Deqa Abukar, medgrundare till Bling.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Breakit och acceleratorn Bling har de senaste åren gjort succé med initiativet Shift. Tävlingen som låter entreprenörer från orten pitcha för namntunga investerare har vunnit både Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset (och blivit en viktig grundbult i det svenska näringslivet).

Blings medgrundare Deqa Abukar var sugen på att göra mer än så. I somras kunde vi avslöja att hon och hennes kompanjon Adnan Yousuf skulle bli riskkapitalister genom nya fonden Bling Capital. Målet var att jaga in 30 miljoner kronor för att kunna satsa på bolag i ett väldigt tidigt skede, så kallad “pre-seed”. Kraven är att grundarteamen ska bestå av minst en person som tillhör gruppen underrepresenterade, vilket kan handla om kön, etnicitet eller uppväxtområden.

LÄS MER: Nedräkningen har börjat – här är (nya!) Shift!

Pär-Jörgen Pärson på Northzone och Johan Karlsson, vd på fastighetsbolaget Slättö, var bland de tidiga investerarna som gick in med totalt 15 miljoner kronor. Nu presenteras nästa tungviktare som ska fylla kassan ytterligare – Sven Hagströmer.

“Jag kom i kontakt med Sven under första omgången av Shift och vi har sedan dess haft sporadisk kontakt. I höstas tog jag upp den igen för att pitcha fonden och på den vägen är det”, berättar Deqa Abukar.

Sven Hagströmer går in med en miljon kronor till fonden. Men han är inte den enda. Med på tåget är också Fredrik Cassel, Daniel Blomquist och Johan Brenner, partners på Creandum, och Robert Gerstmann, grundare till Sinch. 

Bling Capital har nu plockat in runt 20 miljoner kronor. Men Deqa Abukar är inte helt nöjd.

“Vi skulle behöva 8-10 miljoner till för att stänga. Men jag skulle säga att vi har kommit en bra bit – vi startade fonden i höstas, och det tar cirka ett år att resa kapital.”

Det är många män i listan på investerare. Jobbar ni aktivt med att söka kvinnor för att skapa mångfald även bland investerarna?
“Vi vill mer än gärna ha fler kvinnor och söker aktivt och medvetet efter fler. Hittills har vi två fantastiska kvinnor, Sara Lilja och Ulrika Lorenz, på listan.”

Vilken blir er första investering?
Vi håller faktiskt på att skriva under vår allra första investering just nu. Jag hoppas kunna presentera detta snart. Håll utkik på Breakit.”

Vilken är dröminvesteringen?
“För mig handlar investeringar mer om personerna än idéerna. Jag ser fram emot att träffa den där lite extra galna entreprenören som kommer förändra sin bransch och världen.”

Tror du att vi får se ett ökat intresse från VC:s att vara med och investera i underrepresenterade grupper?
“Ja, vi har redan sett många nischa sig till att öka jämställdheten i investeringslandskapet och jag tror det är en tidsfråga innan vi börjar agera mot en mer jämlik miljö.”

I helgen publiceras en stor intervju med Deqa Abukar där hon bland annat pratar om vilka reaktioner hon har fått sedan Bling startade fonden, och huruvida den konkurrerar med Shift.

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Sök till Shift! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Ansökan öppnar den 16:e januari, vi ses!

Läs mer