Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Norrsken-backade Blykalla ska bygga små kärnkraftverk – ny trio ska leda

Erik Ekstrand, Jacob Stedman och Merja Pukari. Foto: August Berg/Press

Blykalla har tagit in 25 miljoner på sin idé om mini-kärnkraftverk. Stärkta av kapitalet gör bolaget nu en dramatisk make over i ledningen. Bland annat kliver Doktor24-grundaren in som ny vd.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Blykalla är bolaget som vill lösa framtidens energiförsörjning med små modulära kärnkraftverk. Breakit skrev om bolaget när det hade plockat in 25 miljoner i en runda som leddes av impact-inkubatorn Norrsken

På investerarlistan fick också en rad andra tunga techprofiler. Till exempel hittar vi Izettle-grundaren Jacob de Geer, Xzakt-grundaren Gunilla von Platen, King-grundaren Sebastian Knutsson samt Avito-duon Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Nu står det klart att det nya kapitalet bland annat gick till att rekrytera en ny ledning. 

Bland annat plockar man in en ny vd i Jacob Stedman, medgrundare av Platform24 och Doktor24, skriver Dagens Industri

”Jag känner att det här är en fantastisk möjlighet att kunna vara med och påverka ett område som verkligen är viktig för Sverige och resten av världen”, säger han till tidningen. 

Bolaget får även in en operativ chef i Merja Pukari, tidigare kärnkraftsrådgivare på Vattenfall, och en finanschef i Erik Ekstrand, som kommer från samma position på Instabox. 

När Breakit skrev om Blykalla var det finansiären Olof Lindberg som satt på vd-stolen. Han hade sin analys klar i frågan om kärnkraftens vara eller icke varande.

“Det kommer att bli tio år av misär nu. De som bara vill satsa på vindkraft lever i en fantasivärld med önsketänk. Det vi ser nu är att bristen på planerbar kraft gör att vi måste bränna alltmer olja, gas och träd. Kärnkraft är lösningen på allt och det är den enda hållbara lösningen”.

Frågan om elförsörjning är brännande het – med klimatförändringar, krig och höga elpriser som fond – och det finns gott om kandidater som säger sig sitta på en lösning. Läs mer om dem i Breakits stora energikartläggning som du kan ta del av här.

Läs mer