Sök

Albert i köptagen – slår till tre gånger

AlbertEdtechBörs

Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare Albert

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det börsnoterade edtechbolaget Albert slår till med förvärv.

Och inte bara en gång, utan tre.

Albert, som började sin resa med en matteapp och som grundades av Arta Mandegari och Salman Eskandari, förvärvar de tre bolagen Strawbees, Kids MBA och Film och Skola för sammantaget 160 miljoner kronor där drygt hälften ska betalas med nytryckta aktier i bolaget. 

“Bolagen erbjuder mjukvaru- och hårdvarulösningar inom EdTech för barn, ungdomar och studenter. Förvärven accelererar Alberts tillväxt och tar bolaget närmare lönsamhet”, skriver Albert i det pressmeddelande som gick ut på måndagskvällen. 

De köpta bolagen kommer att drivas självständigt och behålla sina företagsnamn. Men samtidigt kommer vissa funktioner centraliseras för att det nu ska uppstå synergier. 

“Förvärven bidrar till att vi nu växer till cirka 230 miljoner kronor i ARR, förstärker vår position på skolmarknaden, får tillgång till fler geografiska marknader samtidigt som vi transformerar den finansiella riskprofilen i bolaget med längre kundavtal och påskyndar resan mot lönsamhet”, säger Arta Mandegari och Salman Eskandari.

Av de tre förvärvade bolagen är Film och Skola (som formellt heter Arpu Management) klart störst med en omsättning kring 50 miljoner kronor, under de tolv senaste månaderna. Albert ligger kring 120 miljoner. Film och Skola är till skillnad mot Albert och de andra två förvärven redan lönsamt med en ebita-marginal på 17 procent. 

För att finansiera kontantdelen på cirka 75 miljoner kronor i affärerna genomförde Albert under måndagskvällen en riktad emission. Den sattes till en kurs om 17,10 kronor, motsvarande en rabatt på 10 procent i förhållande till stängningskursen på måndagen. Schibsted och Håkan Roos, som är ägare i Albert sedan tidigare, deltog i emissionen. 

Albert noterades på First North hösten 2021. Aktien nådde 67 kronor någon vecka efter noteringen men har sedan fallit och fallit. På måndagen stängde den på 19 kronor. 

Läs mer