Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nedräkningen har börjat – här är (nya!) Shift!

Blings Deqa Abukar och Breakits Julia Lundin leder årets Shift. Foto: Daniel Ivarsson

Dags att påbörja jakten på nästa entreprenörsstjärnor som får chansen att pitcha för några av Sveriges tyngsta investerare. Välkommen till tredje upplagan av Breakits och Blings initiativ Shift – där vi i år kan avslöja en rad tunga nyheter.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Vi vet att ni har längtat. 

Äntligen är det dags för 2023 års upplaga av Shift. Initiativet presenterades för första gången 2021, då Breakit och nätverket Bling Startup gick samman för att försöka förändra det faktum att så mycket av riskkapitalet hamnar i Stockholms innerstad – och så lite i förorten. Initiativet kom efter Breakits stora granskning av fördelningen av riskkapitalet, där det visade sig att bara 0,81 procent av pengarna hamnade i förorten åren 2015-2020.

Shift har sen dess vunnit Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset och blivit en viktig grundbult i det svenska näringslivet.

Men det här är bara början. Gör er redo. Nu blåser vi igång Shift 2023 – med ett helt nytt upplägg.

Det känns sjukt kul att vara igång igen, speciellt med det nya upplägget. Det är viktigt att testa sig fram och nu har vi hittat det perfekta receptet”, säger Deqa Abukar, Bling Startups medgrundare, som kommer att leda den stora finalen den 14:e mars tillsammans med Breakits reporter Julia Lundin.

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Vår vision är att koppla ihop investerarna runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer.

Så här går det till rent konkret (med viktiga datum att hålla koll på!)

16-26 jan: Ansökan håller öppet på denna sida. Precis som tidigare år är alla välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förorten. Ansök här.

8, 9, 10, 13:e feb: Dags för pitch! En jury har gjort den första gallringen och bjuder in de mest intressanta bolagen till Stockholm för att pitcha.

17:e feb (preliminärt): 10 team väljs ut och går vidare till den stora finalen.

22 feb-10 mars: Dessa 10 entreprenörer kommer att drillas och utbildas av våra partners. 

14:e mars: Den stora finalen i Stockholm!

Så här går det till under finaldagen:

  • 10 team pitchar sina case inför en tung  investerarpanel (som redan är klar men som vi avslöjar senare!)

  • Det vinnande teamet får en investering på minst 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

  • De övriga 9 teamen får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. 

  • Efter tävlingen kommer Breakit följa det vinnande teamets resa i en större artikelserie. 

Matilda Andersson, tf chefredaktör och ansvarig utgivare på Breakit, säger:

Shift är ett fantastiskt initiativ och världens chans för startups att ta nästa, stora kliv! I år under stark ledning av Blings Deqa Abukar och Breakits Julia Lundin som kommer lotsa entreprenörer och läsare genom hela omgången. Det ska bli otroligt spännande att följa årets team och jag uppmanar verkligen alla som kvalar in under kriterierna att söka. ”

Breakit kommer att rapportera i text, ljud och bild under hela Shift-perioden och även prata med bolag som deltagit tidigare.

Visst låter det som en bra plan? Förbered din pitch och släng dig på ansökningsknappen den 16:e januari!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer