Sök

SaaS-pionjären kraschade som 82-åring – nu satsar han på nytt bolag

FortnoxVismaSaaS

Jan Älmeby. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han är entreprenören som grundat flera av Sveriges största SaaS-bolag – och kunde ha varit miljardär många gånger om om han suttit kvar på aktierna.

Men istället blev det personlig konkurs som 82-åring för it-pionjären Jan Älmeby.

Affärsvärlden har träffat succéinnovatören som nu – vid 86 års ålder – kan avslöja att han har ett nytt bolag på gång.

Jan Älmeby har grundat flera av de bolag som ligger till grund för det svenska it-undret. Det handlar om Vismas föregångare SPCS och Fortnox – både miljardbolag. 

De senaste åren har vi på Breakit vid flera tillfällen hört av oss till honom för en intervju men fått kalla handen. Nu har Affärsvärlden lyckats med bedriften att få en intervju med entreprenören som fullkomligt kraschade som 82-åring

Tidningen tecknar en bild av en pionjär som ofta har varit före sin tid. När Jan Älmeby runt millennieskiftet ville sälja in ett bokföringsprogram som var tillgängligt för kunderna via internet, alltså en webblösning, tog det stopp på SPCS. Då gick han vidare och grundade Fortnox, där han var vd fram till 2010.

Ett gäng år senare hade Jan Älmeby en ny idé, att göra bokföringsprogram ännu mer lättillgängliga. Det nya bolaget fick namnet Computer Innovation och sålde molnbaserade system. 

Det var här upptakten till kraschen startade. 2016, samma år som entreprenören genomlevde en personlig tragedi då hans dotter gick bort, gjorde han sitt livs största misstag. Jan Älmeby tog personligen konvertibellån i syfte att övertyga osäkra investerare i samband med en notering och hamnade till slut så illa till med en investerare att han hamnade hos Kronofogden. 

”Jag blev boven i sammanhanget eftersom jag hade lånat pengar av honom”, säger han. 

2018 avnoterades Computer Innovation från Nordic Growth Market och Jan Älmeby stod kvar med en skuld på 21 miljoner kronor och begärdes i personlig konkurs – med näringsförbud.

Jan Älmeby är idag 86 år. Men att han närmar sig 90-strecket är inte en anledning till att takta av. Han jobbar idag med en ny verksamhet, ett redovisningsprogram. Och han är uppriktig med sin ekonomiska bakgrund till investerarna som visar intresse, att han det handlar om ett lån för att få in pengarna till ett nytt bolag. 

”De förstår fullt ut att jag har en stor skuldbörda och behöver kunna betala tillbaka skulderna.”

Fortnox har idag ett börsvärde på 30 miljarder kronor, vilket hade gett Jan Älmeby 6 miljarder om han behållit de 20 procent av aktierna som han en gång ägde. 

Läs mer