Sök

Först i Sverige – Voi vinner upphandling om elsparkcyklar

VoiElsparkcyklar

Christina Moe Gjerde, Nordenchef på Voi. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Från och med nästa år är det bara Voi som får ställa ut sina elsparkcyklar på Gävles gator.

Voi har vunnit en upphandling som gör att de ensamt kan erbjuda sina elsparkcyklar på Gävles gator. Avtalet gäller i två år med start från våren 2023 och det finns även en möjlighet att avtalet förlängs ytterligare två år. 

Det är första gången en upphandling av elsparkcyklar sker i Sverige. Men det är något som Voi och flera andra aktörer på marknaden för elsparkcyklar har förespråkat. Anledningen är att aktörer annars tävlar om användarnas uppmärksamhet genom att ställa ut så många sparkcyklar som möjligt, något som har skapat både irritation och tvingat städerna att försöka reglera marknaden.

“Vi ser goda resultat från andra städer som har upphandlat, inte minst från våra grannar i Norge där denna typ av reglering har lett till en bättre tjänst för användare och samtidigt ökat ordning och reda i städerna. Våra undersökningar visar på en drastiskt förbättrad syn på parkering av elsparkcyklar i Norge”, säger Christina Moe Gjerde, Nordenchef på Voi i ett pressmeddelande.

Enligt Voi leder den här typen av upphandling till att kommunen kan säkerställa att branschen utvecklas enligt deras egna behov, ordning och reda på gatorna och att bolagen själva får förutsättningar att bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet.

“Vi är mycket stolta att ha fått detta förtroende och ser fram emot att hjälpa Gävle bli en ännu mer tillgänglig och trafiksäker stad genom ett starkt samarbete och fortsatta investeringar i parkering och säkerhet. Vi uppmanar andra svenska städer att följa Gävles exempel och reglera delad mikromobilitet genom upphandling”, säger Christina Moe Gjerde.

Läs mer