Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Facket stämmer Klarna – kräver stort skadestånd

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Klarna bröt mot lagen i samband med vårens uppsägningar.

Det menar fackförbundet Unionen som drar Klarna inför rätta.

Facket preciserar nu hur stor belopp det vill ha av Klarna.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

När Klarna i våras genomförde stora uppsägningar följdes inte regelboken. Det hävdades tidigt från fackligt håll. Parterna har förhandlat och diskuterat sedan dess. I höstas kom Klarna överens med Finansförbundet, men inte med Unionen.

Unionen tar nu processen ett steg vidare och stämmer Klarna på 1,3 miljoner kronor i Arbetsdomstolen.

“Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar och att Unionen är av uppfattningen att det är ett allvarligt brott mot lagen om medbestämmande i arbetslivet, säger Martin Wästfelt, som är förhandlingschef Unionen, i ett pressmeddelande från facket.

Det är ovanligt att fackförbund i Sverige stämmer bolag för brott mot medbestämmandelagen, MBL. Unionen hävdar att uppsägningsprocessen inte var förankrad på korrekt sätt med arbetstagarorganisationerna.

“När Klarna i våras gjorde omfattande neddragningar av personalen varken förhandlade eller informerade de klubben om uppsägningarna. Då menar vi att de inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande”, säger Martin Wästfelt.

Klarna har nu två, tre veckor på sig att svara på stämningen. Om parterna inte kommer överens, kommer målets tas upp i Arbetsdomstolen under 2023.

"Vi har inte mottagit stämningsansökan och eftersom vi inte vet vad som står i den är det för tidigt att kommentera", säger Klarnas presschef Filippa Bolz till Breakit. 

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer