Volvo storsatsar på test för självkörande bilar i Storbritannien

Självkörande bilar Storbritannien Självstyrande bilar
Volvo storsatsar på test för självkörande bilar i Storbritannien

FOTO: Adam Ihse/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Personbilstillverkaren Volvo Cars har som mål att ingen ska dö i en Volvo år 2020. Därför drar företaget i gång ett storskaligt test av självkörande bilar.

Volvo skriver i ett pressmeddelande att det handlar om "Storbritanniens mest ambitiösa test" för självkörande bilar, som ska dra i gång nästa år. Målet är att snabba upp utvecklingen av bolagets teknik för bilar som kan förutse och förhindra olyckor.

Det svensk-kinesiska bilbolaget satsar stort på just den biten: Att bilarnas förmåga att styra sig själva ska öka säkerheten. Detta eftersom säkerhet historiskt sett är nära förknippat med Volvo som varumärke.

“Självstyrande bilar representerar ett språng framåt vad gäller bilsäkerhet. Ju tidigare självstyrande bilar kommer ut på vägarna, desto tidigare kommer liv kunna räddas", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en kommentar. 

I klarspråk: Bolaget kanske inte kommer att ha den häftigaste självstyrande bilen - men den tryggaste. Åtminstone är det den bild som marknadsföringsavdelningen vill trumma in hos allmänheten.

Bolaget avslöjar i nuläget inga detaljer om hur många självkörande Volvo-bilar som ska testköra på de brittiska vägarna nästa år.

Läs fler artiklar
LÄS MER