Senast nytt i delningsekonomin - hyr en holk i city via Workaround

WorkaroundVeckans Break?

FOTO: WORKAROUND

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Airbnb för arbetsplatser - så säljer nya svenska startup-bolaget Workaround in sin idé. Blir det veckans break?

Förra veckan introducerade vi på Breakit ett nytt inslag här på sajten som vi valt att kalla ”Veckans break?” - frågetecknet i slutet är viktigt. Vi presenterar alltid nya och obeprövade idéer och sådana kan som bekant både flippa och floppa.

Den här gången tittar vi närmare på en Stockholmbaserad startup som precis lanserat sin sajt Workaround.

Idén bakom Workaround kläcktes på en dejt mellan två av grundarna - Rebecka Carlsson och Rikard Hegelund.

”Vi pratade en massa om vilket slöseri att det stod så många lokaler tomma större delen av dagen och det blev grunden till Workaround”, säger Rikard Hegelund som nu är vd för bolaget.

Han jobbade själv tidigare som managementkonsult och slogs av att kontoret han satt på så ofta bara stod och samlade damm.

”Som konsult är du ju ute hos kunder och jobba större delen av tiden så bolagets lokaler stod mest tomma”, säger han.

Workarounds affärsmodell går ut på att koppla ihop alla de som söker en tillfällig lokal med de som vill hyra ut plats under en tidsbegränsad period. Det kan handla om företag som snabbt vill ha tillgång till en annorlunda konferenslokal eller en frilansare som vill ha ett mötesrum centralt i Stockholm. Workaround mäklar samman uthyrare med hyrare och tar för detta en förmedlingsavgift på 15 procent.

”Vi vill att det ska bli mainstream att använda lokaler på ett radikalt smartare sätt över hela världen. Mer effektiv resursanvändning av lokaler gör att vi kan minska utsläppen, få mer plats till bostäder och att fler med lägre inkomst kan hyra lokaler de annars inte skulle ha tillgång till”, säger Rebecka Carlsson.

I dagsläget finns det ett 80-tal olika objekt utlagda på Workarounds sajt och ytterligare drygt 40 lokaler är på väg in.

”I början sprang vi runt på stan och jagade fram nya objekt men nu börjar idén sprida sig och folk hör av sig med lokaler på egen hand”, säger Rikard Helgelund.

Mest spektakulärt just nu är förmodligen de två träholkar placerade på ett höghustak som hyrs ut på dagsbasis för hugade spekulanter. Men det går också att hyra in sig på båtar och i folks privata våningar.

”Vi lanserar nu först i Stockholm men planerar att rulla ut konceptet i flera städer snart. Liknande sajter finns redan i New York, San Francisco och Vancouver”, säger Rikard Hegelund som också håller på att försöka få mellan 1 och 2 miljoner kronor i riskapital till idén.

Är det här en bra tjänst? Nu kan du rösta här!

 

Läs mer