Sök

Hon blir techbranschens samlade röst inom hållbarhet: ”Vi är en grundbult”

Hållbarhet

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Framtidens gröna lösningar är till stor del digitala. Ändå finns inte tech med i färdplanerna när ekonomin ställer om.

Det vill Johanna Giorgi ändra på. Hon är Addsecures hållbarhetschef som nu fattar ordförandeklubban i Tech Sveriges hållbarhetsråd.

I drygt 15 år har branschorganisationen Tech Sveriges hållbarhetsråd verkat för att bevaka branschens intresse och att lyfta fram de möjligheter och lösningar som finns inom tech. 

Nu har rådet fått en ny ordförande i Addsecures hållbarhetschef Johanna Giorgi, som tidigare arbetat både på Tillväxtverket och Microsoft. Hon ska se till att digitalisering äntligen ska få sin rättmätiga plats i en grön omställning. 

”Ambitionen är att vara hela techbranschens samlade röst på hållbarhetsområdet”, säger hon.

Enligt den snart tillträdande ordföranden finns det en önskan från branschen att vara en del av lösningen. 

”Vi är den nya infrastrukturen och det är svårt att bygga ett samhälle utan att ha med oss som en grundbult i det bygget.”

Johanna Giorgi hänvisar till att Världsekonomiskt forum pekat på att 70 procent av utmaningarna i FN:s klimatmål Agenda 2030 kräver digitala lösningar. Ändå är omvärlden fortfarande dålig på att inkludera tech, menar hon.

”Det är så många bolag som behöver ställa om och som behöver techlösningar för detta.” 

Seglat under radarn

Ett väldigt konkret exempel på det sker just nu, säger Johanna Giorgi. 

”Ta en sådan sak som som den pågående energikrisen. Där har energieffektivisering seglat under radarn trots att digitala lösningar har svaren för att få till stånd det.”

Rådets uppgift är inte att fungera som en blåslampa inåt, alltså mot företag i techbranschen utan ser sin roll som att medverka för att dela erfarenheter och inspirera. Samtidigt säger Johanna Giorgi att det är viktigt för branschen att behålla en trovärdighet och gå till botten med branschens egna utmaningar, så som till exempel energianvändning och datahantering.

Året som går i rask takt mot sitt slut har inte inneburit business as usual för techbranschen, med kostnadsbesparingar, kapade värderingar och varsel var och varannan vecka. 

I egenskap av hållbarhetschef och snart hållbarhetsrådets ordförande – ligger hållbarhetsfrågorna illa till?

Jag tror att generellt är det svårt att spara på hållbarhet när samtidigt pressen på bolagen utifrån ökar. Hållbarhet kommer att hamna på nivå med finansiell redovisning och bolagen kommer att ha lagkrav på sig att hantera dessa”, säger Johanna Giorgi. 

”Det kommer behövas renodlade hållbarhetsresurser.”

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer