Sök

Einride stänger ny monsterrunda – har säkrat över 5 miljarder

EinrideFordon

Linnea Kornehed Falck, grundare Einride och Robert Falck, grundare och vd Einride. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska el-lastbilarna tar in flera miljarder kronor – både i nytt kapital och i lån – och får in en pensionsjätte på ägarlistan.

Med de nya pengarna ska det hajpade bolaget gasa sin globala expansion.El-lastbilarna Einride tar in 200 miljoner dollar, motsvarande över 2 miljarder kronor, i nytt kapital från ett konsortium av nya investerare och stöd från tidigare aktieägare och säkrar dessutom lånefinansiering för motsvarande över 3 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Kapitalet ska gå till att accelerera Einrides globala expansion av autonom, elektisk och digital frakt, heter det. 

Bland investerarna i C-rundan finns EQT Ventures, Northzone, Polar Structure, Norrsken VC och Temasek. Pensionsjätten AMF kliver in som nytt tungt namn i ägarlistan. 

Kapitaltillskottet inkluderar en konvertibel på 90 miljoner dollar, 935 miljoner kronor, som restes tidigare i år.

Redan i början november kunde Breakit berätta att Einride – med tunga kunder som Oatly, Coca-Cola och Lidl – var på väg att stänga en ny monsterrunda. Enligt uppgifter skulle det då röra sig om en C-runda på drygt 100 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder kronor, i en så kallad “first close” där VC-firmorna deltar. 

”Viktig milstolpe”

I pressmeddelandet säger Einrides vd och grundare Robert Falck att det är hög tid att inte bara utveckla utan även påskynda implementeringen av teknik som kommer att skapa ett renare, säkrare och mer effektivt sätt att frakta.

"Vi har skapat Einrides ekosystem som det mest motståndskraftiga och framtidssäkra sättet att elektrifiera dagens transporter. Med stöd från våra investerare och delad tro på detta viktiga uppdrag kommer vi att fortsätta driva innovativ förändring av global frakt i stor skala.”  

Lånefinansieringen möjliggörs av Barclays Europe. 

"Det här är en viktig milstolpe i finansieringen av tunga elektriska fordon", säger Gordon Beck, Director of Securitised Products Solutions på Barclays i en kommentar.

Enligt källor till Dagens Industri sker affären mot bakgrund av att Einride har tecknat kundkontrakt till ett värde över 20 miljarder kronor.

Senast Einride tog in kapital var i början av förra året då bolaget värderades till 2,8 miljarder kronor.  Enligt DI värderas bolaget med det nya kapitalet inräknat till 13 miljarder kronor i nyemissionen.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer