Sök

Musks chipbolag Neuralink utreds för misstänkt djurplågeri – personalen larmade

Neuralinkmedtech

Apan Pager spelar pong efter att ha fått hjärnimpantat från Neuralink, grundat av Elon Musk Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Personalen på Elon Musks Neuralink larmar om att djurförsök stressas fram på ett sätt som orsakar lidande och död. Nu utreds bolaget för misstänkt djurplågeri.

Samtidigt säger Elon Musk att han vill implantera chip i människor inom sex månader.

2021 publicerade Neuralink en video på en apa, den nioåriga makaken Pager, som spelade tv-spelet Pong med hjälp av tankens kraft. Pager hade fått två av Neuralinks implantat inopererade bara sex veckor tidigare. 

Nu, ett år senare, utreds Elon Musks Neuralink i USA för misstänkt djurplågeri efter larm från personalen om att djurtester stressas fram vilket orsakar onödigt lidande och död, enligt dokument som Reuters har tagit del av. 

Nyhetsbyrån har talat med ett tjugotal anställda som vittnar om pressen från Elon Musk att leverera utvecklingsresultat snabbt.

Neuralinks första mål är att hjälpa personer med olika typ av sjukdomar och funktionsnedsättningar kopplade till hjärnan.

För bara ett par dagar sedan skrev  The Guardian att Elon Musk vill se mänskliga försök med hjärnchip inom de närmaste sex månaderna. Det sa han i samband med en presentation.

“Vi vill vara extremt försiktiga och säkra på att det fungerar innan vi gör ett implantat på en människa”, tillade entreprenören som också är världens rikaste.

Elon Musk hävdade också att han själv planerar att skaffa ett hjärnchip. 

Neuralink har än så länge inga tillstånd från amerikanska myndigheter att sälja sina produkter men enligt Elon Musk har man lämnat in de allra flesta dokumenten som krävs för att få grönt ljus. 

Läs mer