Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: "Jag är fullständigt knockad av ChatGPT"

ChatGPTAI

Mikael Pawlo. Foto: Press/Istock

Breakit

Breakit

Mikael Pawlo har testat nya AI-hajpen – och är fast: "Det finns ett före och efter GPT, så enkelt är det".

Koka kaffe, din jävel!

En gång i tiden gav Fanzine Media ut tidningen Hallå. Det var ett svenskt svar på Wired. En slags pojkaktig livsstilstidning med teknik och underhållning och media i fokus. Chefredaktör var Thord Eriksson. I tidningen kunde man år 1995 läsa artiklar med rubriker som ”Pop på CD-ROM” av Fredrik Strage. Bernt Hermele skriver om tidningens tillkomst i boken Firman: Bonnier - Sveriges mäktigaste mediesläkt om när Jonas Bonnier och Thord Eriksson kommer överens om att göra tidningen: ”Ett par månader senare var tidningen i tryck och ett par år och sju nummer senare var den nedlagd.”

Nu var det emellertid inte tidningen Hallås öde detta skulle handla om, men jag minns särskilt ett nummer med Robert Aschbergs fruktade nacke på omslaget. Aschberg säger någonting i stil med ”En dator skall vara så här, man säger åt den ’koka kaffe din jävel!’ och så gör den det.”

Nu är vi där. Ja, det där med kaffet är lite tveksamt än så länge, men det är ändå häpnadsväckande många saker som kan åstadkommas med OpenAI:s nya gränssnitt till GPT-motorn: ChatGPT. För en vecka sedan släpptes verktyget till allmänhet och på sex dagar hade man redan passerat en miljon användare.

Själv tillbringade jag alltför stora delar av helgen med verktyget

Själv tillbringade jag alltför stora delar av helgen med verktyget. Osunt många timmar, faktiskt. Men det är svårt att låta bli. Jag har låtit ChatGPT skriva en dikt om kärlek, en inlaga till EU-domstolen om att Sverige inte borde utvisa sina medborgare till Turkiet, datorspelet Frogger i JavaScript samt ett hello world-program och en scroll-text i assembler för Commodore64. Jag tycker mycket av pratet om att nu kommer maskininlärning och AI varit fullständigt överdrivet, men med ChatGPT är jag faktiskt fullständigt knockad. Vill man inte tala med GPT på engelska går det alldeles utmärkt på svenska.

Det finns ett före och efter GPT, så enkelt är det.

Att säkerställa personlig frihet under en ny era av artificiell intelligens (AI) kommer att kräva en kombination av juridiska, etiska och tekniska åtgärder. Ja, det är inte jag som skriver det. Jag frågade ChatGPT: ”how will we ensure personal freedom under a new era of artificial intelligence?” Första meningen av svaret körde jag genom Google Translate. GPT fortsätter med att förklara vad de olika juridiska, etiska och tekniska utmaningarna är. Det är svar som vår svenske expert på området, Nicklas Lundblad, skulle haft svårt att överträffa.

Jag frågar om Bing nu kommer att gå om Google med hjälp av ChatGPT. Microsoft är stor investerare i OpenAI som driver tjänsten. GPT svarar ödmjukt att det är osannolikt då användarna bryr sig om sökresultaten och Google är bäst i världen på detta. Vi får väl se. Det är rätt trevligt att resonera med ChatGPT jämfört med att få sökmotoroptimerade resultat fulla av annonser.

Vi går in i en ny värld nu. Det kommer innebära stora förändringar. Förmodligen kommer det initialt gå väldigt långsamt och ni kommer i vår skratta åt denna krönika över hur lite som hänt, men sedan går det plötsligt snabbt. Det är så det brukar vara. Det kommer vara svårt för samhället att hänga med i den här typen av paradigmskifte. För att säkerställa personlig frihet under en ny era av AI krävs ett holistiskt tillvägagångssätt som tar hänsyn till de juridiska, etiska och tekniska aspekterna av tekniken. Ja, den sista meningen skrev ChatGPT. Men kaffet får vi fortsatt koka själva.

MIKAEL PAWLO, fristående krönikör Breakit

Läs mer