Sök

Pär-Jörgen Pärson: Hundratals startupbolag kommer gå under

Northzoneriskkapital

Pär-Jörgen Pärson. Foto: Sara Lindmark

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han är en av Sveriges främsta techinvesterare – men ser idag tillbaka på boomen under pandemin med viss avsmak. ”Helt irrationellt”, säger han till SvD.

Pär-Jörgen Pärson spår en längre istid för techbolagen. Och att långt ifrån alla kommer att klara av den nya marknadskylan.

Pär-Jörgen Pärson beskrivs ofta som en av Sveriges främsta techinvesterare. En av hans första bedrifter var att investerare i den då nystartade musikstreamingtjänsten Spotify. 

Andra lyckade satsningar på meritlistan är Izettle och Avito. 

Nu säger stjärninvesteraren (som Breakit intervjuade i november, läs här) att han ser tillbaka på den boom som rådde under pandemin med viss avsmak. 

Det som hände var ”helt irrationellt”, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet

Pär-Jörgen Pärson, som själv är en viktig kugge i maskineriet som partner på riskkapitalbolaget Northzone, beskriver bolagets roll i händelseutvecklingen som dubbel. 

Man gick aldrig in som prisledande i investeringar, men hade heller inga problem med att andra aktörer gick in i Northzone-bolagen till en hög värdering, menar han.

I dag har pandemiboomen ställts på ända. Techbolagens värderingar har slaktats, kryptobolagen dukar under, personal varslas och aktiekurserna har rasat. 

Pär-Jörgen Pärson får frågan om det är dags att börja använda k-ordet?

”Det är klart som sjutton att det är en krasch”, är svaret.

Investeraren spår en istid för tech som kommer att vara en bra bit in på nästa år – och långt från alla startupbolag kommer att överleva den. 

Det kommer att handla om hundratals. En del av dem kommer säkert att vara väldigt välkända bolag medan en del kommer att säljas för skrotvärdet bara för att komma ut med äran i behåll.”

På kapitalsidan är det inte ont om krut. I september berättade en annan Nortzone-partner, Jessica Schultz, om riskkapitalbolagets nya miljardfonder

”Även om värderingarna rasat så har många av techbolagen aldrig gått bättre än nu. Investerar du långsiktigt så är det bra köpläge nu”, sa hon då. 

Läs mer