Sök

Bonnier News lägger bud på Readly

BonnierReadlyMedier

Anders Eriksson, vd Bonnier News och Mats Brandt, vd Readly. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Budet motsvarar premie på 59 procent.

Bonnier News som bland annat äger Expressen, Dagens Industri och Dagens Nyheter lägger ett bud att köpa upp magasinsplattformen Readly, enligt ett pressmeddelande. Budet ligger på 12 kronor per aktie vilket motsvarar en premie på 59 procent jämfört med fredagens stängningskurs.

Det sammanlagda budet på Readly motsvarar därmed 455 miljoner kronor. 

E-magasinsplattformen har funnits på Bonnier News horisont sedan starten för tio år sedan, skriver bolaget i pressmeddelandet. Nu var tiden mogen att göra slag i saken. 

”För att möjliggöra ett långsiktigt konkurrenskraftigt erbjudande ser Bonnier News Group att Readly skulle gynnas av att ha en ägare som också producerar delar av det innehåll som finns på tjänsten”, skriver Bonnier News vd Anders Eriksson.

”Införandet av egenproducerat innehåll skulle möjliggöra fortsatt finansiering av kvalitetsjournalistik samt annat högkvalitativt innehåll och därigenom ett förhöjt erbjudande för prenumeranterna”, skriver han vidare.

Det kan noteras i sammanhanget att Readly för mindre än två månader sedan ingick ett avtal med Bonnier-konkurrenten Schibsteds Svenska Dagbladet. 

Vidare framgår av det färska pressmeddelandet att Bonnier har ingått avtal med bolaget Cafeyn Group med avsikt att detta bolaget blir ägare av Readlys icke-nordiska verksamheter, om affären går i hamn vill säga.

”Bonnier News bedömning är att Cafeyns räckvidd och närvaro i bland annat Frankrike, Nederländerna, Italien och Storbritannien samt med en växande närvaro i Nordamerika, och som likt Readly besitter lång erfarenhet från den digitala omvandlingen av förlagsbranschen, kommer kunna bidra med rätt förutsättningar och skala för att säkra framgången för Readlys verksamheter utanför Norden, inklusive bevarandet av varumärket Readly där det är strategiskt motiverat.”

Readlys oberoende budkommitté rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera uppköpsbudet, heter det i pressmeddelandet.

Läs mer