Spotify-grundaren om de första miljonerna: "Jag skäms nästan"

Spotify-grundaren om de första miljonerna: "Jag skäms nästan"

Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Spotify-grundaren Daniel Ek berättar om hur det var att bli miljonär som 21-åring – och om svensk jantelag.

I det senaste avsnittet av Bloombergs serie Hello World, som den här gången fokuserar på hur Sverige blivit en framstående techhub, träffar journalisten Ashlee Vance, som bland annat skrivit en bok om Elon Musk, Spotify-grundaren Daniel Ek över en fika.

Den ofta något tillbakadragne Spotify-grundaren fick bland annat frågor om hur det är att vara framgångsrik i ett land där jantelagen råder.

Känner folk igen dig på gatorna?

”Ja, de gör det. Men eftersom det är Sverige så kommer ingen riktigt fram till en. Om klockan inte är tio på kvällen och de har druckit en öl eller två.”

Daniel Ek, som sålde ett par bolag i ung ålder och blev miljonär redan som 21-åring, tittar bland annat tillbaka på tiden som ung och nyrik.

”Jag var skrytsam. När jag tittar tillbaka skäms jag nästan, för det var… Du vet… Idag inser jag att det var en period fylld av osäkerhet. Det var väldigt kul, missförstå mig inte, men det är inte sådan jag är.”

Ashlee Vance: Jag vet inte, men som utomstående tänker jag att man inte vill sticka ut i Sverige. Men tjänar man miljarder så sticker man ju ut. 

”Ja. Men det förändras. Går du runt i stan ser du Ferraris och Lamborghinis. Det är rätt mycket sådant nu, och det är kanske inte bilden av hur det brukade vara."

Förutom mötet med Daniel Ek besöker Ashlee Vance även bland annat startuphubben Epicenter, som fyller 1 år imorgon.

Se klippet här.

Läs fler artiklar
LÄS MER