Sök

Bra blev dåligt – så var statistiken från USA som “alla” väntade på

USA

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Veckans, eller kanske månadens eller till och med kvartalets, viktigaste siffra visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 263.000 personer.

Men var det bra eller dåligt?

Eller omformulerat: vad är egentligen bra och vad är egentligen dåligt i det här läget? Det var kanske huvudfrågan i samband den amerikanska jobbstatistiken på fredagseftermiddagen, den viktigaste konjunkturindikatorn i hela världen.

Om en traditionellt bra siffra hade presenterats, det vill säga många fler sysselsatta, hade marknaden tolkat det som dåligt. Det hade indikerat en fortsatt starkt konjunktur och i en sådan går inte inflationen ner, vilket i sin tur hade talat för fortsatt stora räntehöjningar från Fed – något marknaden vill se ett slut på.

Och vice versa. En dålig siffra, inte så många nya jobb, skulle vara bra. Då hade Fed kunnat ta det lugnt och hoppet om mjuklandning hade ökat. 

Utfallet, som kom nu 14.30 på fredagseftermiddagen, visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 263.00 under november. Det var högre än förväntningar som enligt Nyhetsbyrån Direkts rapportering låg på en ökning om 200.000. I oktober var utfallet +261.000 sysselsatta. 

Index i världen reagerade momentant med att falla, alltså en negativ tolkning av en statistik som i grunden var bra. 

Läs mer