Sök

Så många får gå när H&M ska spara pengar – beräknas kosta 800 miljoner

H&M

Helena Helmersson, vd H&M. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Åtgärderna ska spara H&M runt 2 miljarder kronor om året och väntas kosta drygt 800 miljoner kronor.

Klädjätten H&M meddelar i ett pressmeddelande att det tidigare aviserade åtgärdsprogrammet kommer att kosta koncernen drygt 800 miljoner kronor. Syftet är att spara cirka 2 miljarder kronor om året.

Redan i början av september kunde Breakit avslöja att besparingarna var på gång och att de i allra högsta grad skulle påverka de 4.000 personer som jobbar i enheten Business Tech med bas i Stockholm. 

När bolaget nu släpper ytterligare detaljer om åtgärdsprogrammet avslöjas att totalt 1500 tjänster globalt kommer att försvinna. Det handlar enligt H&M om tjänster inom centrala funktioner som påverkar både anställda och konsulter.

"Den största delen rör vår techorganisation där merparten av tjänsterna finns i Sverige. Vi genomför ett kompetensskifte och skapar en mer global techorganisation", skriver Cecilia Alpstig, Presskontakt på H&M group till Breakit.

H&M har tidigare avslöjat att 400 anställda butiksmedarbetare i Sverige varslas . Det varslet är inte relaterade till de tjänster som påverkas av det här sparprogrammet.

Besparningarna förväntas bli synbara under det andra halvåret 2023 och kostnaden för omstruktureringen kommer att belasta det fjärde kvartalet.

"Vårt påbörjade åtgärdsprogram innebär att vi ser över vår organisation och vi har stor respekt för att medarbetare påverkas av detta. Vi kommer att stötta våra kollegor för att hitta bästa möjliga lösning för deras nästa steg, säger Helena Helmersson, vd på H&M.

Läs mer