Anette Nordvall: Jag vill ha en dubbelgångare som städar åt mig

Breakit - Anette Nordvall: Jag vill ha en dubbelgångare som städar åt mig

Anette Nordvall hänger sig i sin egen fläta. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

I vår helgserie 17 frågor skippar vi affärerna och låter istället techprofiler berätta om sig själva.

Den här veckan har vi mejlat vårt frågebatteri till Anette Nordvall i Silicon Valley. Hon är vd för ängelnätverket Stockholms affärsänglar och jobbar just nu med hitta de bästa bitarna i det amerikanska ekosystemet för startups och ta med dem till Sverige.

Vad sysslar du med?

(Ibland undrar jag också det.) Investerare och affärsängel. Just nu bosatt i Silicon Valley för att jobba med förbättring av ekosystemet för svenska bolag och Investerare. Kartlägger just änglar och Silicon Valleys ekosystem från ett svenskt perspektiv. Det handlar inte om att ändra allt, bara hitta stilen som passar oss och se till att vi skickar ut kvalitetsbolag som är förberedda på Draknästestilen.

Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

Stalltjej eller bagare. Det var så enkelt att vara stalltjej när jag var liten, man åkte dit och grejade med hästar och jobbade rätt hårt med kroppen i stallet. Det är en frihetskänsla som infinner sig när man är runt djur. Fantastiskt!

Bagare är för att jag är bra på det. Det gör mig glad att baka och jag blir gladare att dela med mig av brödet och bullarna. Så enkelt och att man liksom kan. Har tänkt vid flera tillfällen att jag ska starta ett bageri med mina söner och deras kompisar. Ett rock'n'rollcafé med besökande musiker och just bagare som gästar och spelar och bakar en massa härliga bröd.

Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

En robot till hemmet. Städa är ju så tråkigt och jag är en högsamlare. Papper i olika former hamnar i högar. Jag skulle vilja ha ett alter ego som gör allt jag tänker jag ska göra hemma men inte riktigt hinner eller tycker är viktigt då. En robot skulle till exempel kunna laga mat, tvätta, städa och fixar högarna. Om det är den smartare varianten så kan man ju i Sci-fi serier alltid använda dem som informationsuttömmare och framförallt påminna om tankar jag har och vill göra men inte hinner. Jag gillar tanken på datorer som kan både göra och verka.

Vilket beteende tål du verkligen inte?

Säga men inte göra.

Hur mår du just nu?

Fantastiskt!

Vad är din största bragd någonsin?

Att föda barn och flytta tillbaka till Sverige.

Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?

Jan Eliasson! Så fantastisk människa! Vilka grejer han har gjort för världen och vilken livsmission han har. Fantastiskt medlare och oerhört kunnig medmänniska. Jag har träffat honom vid flera tillfällen, både när han var ambassadör i Washington DC och när han var minister, en kort sväng. Tänker att han borde blivit partiledare. Då hade jag nog röstat på S... kanske.

Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

Hjulet, Glödlampan och Blixtlåset.

När är du som mest produktiv?

Tidig morgon eller sen kväll när jag är supertrött.

Vilka fiktiva förebilder har du?

Indiana Jones, Pussy Galore (Bond-brud). Vem vill inte vara en vass kompetent person som alltid är på rätt plats och gör rätt grejer för den goda saken skull. Pussy Galore är bara stört cool och smart. Hon är ju gängledare och en jäkligt bra pilot. Kommentaren som Bond ger när han träffar henne i första filmen är så typisk alla ordvitsar som Fleming nyttjade.

James Bond: Who are you?
Pussy Galore: My name is Pussy Galore.
James Bond: I must be dreaming

Sexistiskt kanske men hon var ju lesbisk och feminist tänker jag.

Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

Stockholms Affärsänglars SciTech-fonden - Lätt!

När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

Jag gör inte det... ever... inte i mina ögon iallafall :-/

Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

Sebastian Siemiatkowsk på Klarna, hoppas han inte tar illa upp utan kontaktar mig för jag skulle behöver fråga honom några frågor...

Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

Reser aldrig utan min AQUIS hårhandduk. Jag har väldigt långt hår och det är inte värt tiden det tar att torka när jag har tvättat det om jag inte har min hårhandduk. Jag släpar också alltid med mig min Yoga-matta och min nässköljare :-)

Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?

Utstrålning, glada, intellektuella, delaktiga, insiktsfulla, ödmjuka, engagerade och givmilda.

Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?

Flyga eller teletransportation.

Hur skulle du helst dö?

Fridfullt och snabbt.

Läs fler artiklar
LÄS MER