Sök

Klarna släpper nya siffror – så går det för fintechjätten

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Betalbolaget Klarna levererar färska siffror för tredje kvartalet.

Klarnas intäkter landade under tredje kvartalet 2022 på 4.056 miljoner kronor. Siffran avser bolagets bokförda nettointäkter. 

Resultatet på sista raden under perioden blev -2.128 miljoner kronor, med kreditförluster på 1.463. Rörelseresultatet inklusive kreditförluster var -2093 miljoner kronor. 

Under motsvarande period 2021 hade Klarna intäkter (netto) på 3.419 miljoner kronor. Nettoförlusten var då 1.118 miljoner kronor med kreditförluster (netto) på −1.098 miljoner kronor.

Ett annat sätt att följa Klarnas utveckling är att jämföra med föregående period – alltså andra kvartalet 2022 som speglar förändringen på kortare sikt.

Under andra kvartalet i år hade Klarna intäkter (netto) på 3.943 miljoner kronor. Förlusten på sista raden i andra kvartalet landade på ​​3.644 miljoner kronor, med kreditförluster (netto) på 1.664 miljoner. Rörelseresultatet under det andra kvartalet var -3.630 miljoner kronor. 

“Klarna har gjort stora framsteg på vår väg mot lönsamhet, något vi förväntar oss att nå på månadsbasis under andra halvåret 2023. Vårt rörelseresultat förbättrades med 169 miljoner dollar, eller 42 procent, jämfört med det senaste kvartalet (tredje kvartalet jämfört med det andra; reds anmärkning)”, säger Klarnas vd och grundare Sebastian Siemiatkowski i samband med rapporten.

Han lyfter även fram de förbättringar som syns i bolagets verksamhet i USA. Volymerna har gått upp med 92 procent på andra sidan Atlanten jämfört med 2021. 

“Det är ett briljant utfall med tanke på att 2021 var signifikant boostat av den pandemidrivna tillväxten inom e-handel, och eftersom vi har fått ner kreditförlusterna med 16 procent jämfört med föregående kvartal och kreditförlustgraden med 30 procent jämfört med 2021”, skriver han vidare. 

Siffrorna för det tredje kvartalet innebär att Klarna ackumulerat under årets nio första månader gjort en rörelseförlust på nästan 8,3 miljarder kronor. 

Klarna är på en resa där bolaget vill ställa om från stora förluster till lönsamhet. Under de senaste åren har bolaget investerat aggressivt i förvärv, nya produkter och nya marknader.

Våren 2022 tvingades dock Klarna dra i nödbromsen. Bolaget minskade personalstyrkan med cirka 700 personer och gjorde samtidigt en ny kapitalrunda där värderingen sjönk med cirka 85 procent

Texten uppdateras.
 

Läs mer