Jonathan Åström lämnar MC-utmanaren Rgnt efter slitningar: ”Olika värderingar”

RgntMattr Collectiveelfordon

Jonathan Åström. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han grundade mc-utmanaren Rgnt men nu har han lämnat vd-posten, styrelsen och gjort sig av med hela innehavet.

Sortin gjordes under viss dramatik – och i backspegeln beskriver han arbetet på Rgnt som ett Sisyfos-arbete.

“Jag jobbar på ett annat sätt”, säger Jonathan Åström till Breakit.

MC-utmanaren Rgnt Motorcycles, som producerar eldrivna och uppkopplade motorcyklar, hade storslagna planer för 2022 när Breakit pratade med grundaren och vd:n Jonathan Åström efter årsskiftet. 

”Vi ser ljust på 2022”, sa han i januari. 

Men en del av årets händelseutveckling var också att det skar sig och nu har Jonathan Åström lämnat vd-posten, klivit ur styrelsen och gjort sig av med hela sitt innehav. 

”Det kom till en punkt där vi helt enkelt hade olika värderingar”, säger han. 

”Jag jobbar på ett annat sätt”, säger han. 

Det har varit hög omsättning i styrelsen. Jonathan Åström säger att bolaget har fått in en ny styrelse och en bra vd i Måns Danielson och ordföranden Stefan Tilk

”Jag hoppas att det ska gå bra. Det finns ingen bitterhet. Jag är väldigt nöjd över situationen”.

Samtidigt verkar hans sorti ha föranletts av viss dramatik. 

”Det finns det alltid i bolag”, säger Jonathan Åström. 

Sisyfos-arbete

Jonathan Åström beskriver att man ville åt olika håll och liknar sin dåvarande situation med ett Sisyfos-arbete, alltså myten om mannen vars straff det är att rulla en stor stenkula upp för en kulle för att bara se den rulla ner igen. 

”Det är otroligt utmanande och kul att driva ett sådant här bolag och då behöver man en ägarkrets som förstår, att man kan säga ‘fan gubbar, det avvek från planen’”. 

Han lyfter fram att Rgnt byggde en färdig produkt på “rekordkort tid” och gjorde stora investeringar under tiden – bland annat i en ny motorcykel och en fabrik, vilket ledde till att resultatet sjönk kraftigt för 2021. 

Börjar på ny kula

Jonathan Åström har börjat om på ny kula. I oktober avslöjade han sitt nya projekt, Mattr Collective, som han startat tillsammans med fyra kollegor i branschen.  

Mattr drar igång modulär batteritillverkning i Göteborg och är ett team på 11 personer. Bolaget har inte tagit in något externt kapital. Istället har Jonathan Åström plöjt ner en del av det han fick för Rgnt-innehavet i projektet.    

”Det är otroligt roligt. Det är en fantastisk marknad att jobba med. Även om det inte blev exakt som man ville i Rgnt så har man något att springa vidare med.”

Teamet bakom Mattr Collective: Kasper Kardell, Jonahtan Åström, Edvin Eklund, Johannes Larsson, Jesper Johansson, Anton Johansson och Filip Johansson. 

Han säger att Mattr, bara efter sex månader, taktar på en årlig omsättning på runt 12 miljoner kronor. 

Rgnt Motorcycles omsatte förra året nära 5 miljoner kronor med ett resultat på minus 34 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 7 miljoner 2020 då omsättningen låg på strax över 80.000 kronor. 

Läs mer