Wefox-vd:n: Äcklad över hur tech-kollegorna ser på varsel

WefoxTechTechvarslen

Julian Teicke, vd Wefox. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Skär bort dököttet” och ”missa inte en bra kris” – uttrycken väcker äckel hos en vd vars startup värderats till mångmiljardbelopp.

Han riktar nu hård kritik mot kollegorna i techbranschen:

”Det här är människor.”

Chefen för den Berlinbaserade försäkringsstartupen Wefox skräder inte orden när det kommer till den varselvåg som just nu drar över techbranschen. 

Julian Teicke säger att han är ”äcklad” av hur flera av hans branschkollegor uttrycker sig. 

”Jag är lite äcklad av uttalanden som ‘gå inte miste om en bra kris’ eller ‘vi måste skära bort dököttet’, sa Julian Teicke till nyhetssajten CNBC i samband med den stora techfestivalen Slush i Helsingfors förra veckan. 

Utan att nämna några namn kritiserar startup-vd:n branschen för dess attityd inför massuppsägningar. Han säger att det här faktiskt handlar om människor som kanske har sagt upp sig från andra arbeten för att ansluta till det aktuella bolaget, flyttat till en annan ort eller har tvingats göra slut med en partner. 

Han fortsätter: 

”Jag tycker att företagsledare måste göra allt i sin makt för att skydda sina anställda. Jag har inte sett det i techindustrin och jag äcklas av det.”

Julian Teicke vill inte peka ut någon men CNBC lyfter fram att riskkapitaljätten Seqouias partner Doug Leone uppmanade entreprenörer att omfamna möjligheterna när han talade på Slush. 

”Du har en möjlighet att köra förbi 10 andra bilar. Slösa inte bort en bra recession.”

Sajten lyfter också fram att Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski i sitt anförande på Slush sa att bolaget hade ”tur” med tajmingen när fintechbolaget varslade. Han sa att 90 procent av de uppsagda hade fått nya tjänster och att det troligtvis inte skulle ha varit fallet i dagsläget. 

Klarna var den första stora tech-arbetsgivaren att skära ner bland personalen. Bolaget sade upp 10 procent av personalen i maj i samband med att man sjösatte ett sparpaket.

Meta och Amazon har sagt upp tiotusentals efter press från investerare att banta kostnader och rida ut den makroekonomiska stormen. 

Wefox är värderat till 4,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 47 miljarder kronor. Bolaget är enligt vd:n inte på väg att göra några nedskärningar – trots att flera konkurrenter tvingats till detta, däribland Lemonade.

”Jag tror inte på massuppsägningar”, säger Julian Teicke och tillägger att Wefox kommer vara ”väldigt nära” att nå lönsamhet nästa år.

Läs mer