Sök

Tunga förluster för Insurello – som tvingas stänga på nya marknaden

Insurello

Julie Moore Lundell blir ny vd på Insurello. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Schibsted-backade Insurello tvingades säga upp personal och stänga marknader efter att förlusterna i bolaget rusat.

“Nu när vi har omorganiserat företaget är våra kostnader hållbara och vår produkt är bättre än någonsin, så vi känner oss trygga i vägen mot lönsamhet”, säger vd:n Julie Moore Lundell.

Schibsted-backade Insurello vill göra sina kunder till vinnare mot försäkringsbolagen genom att hjälpa dem att maximera deras ersättning. Själva ska de inte ta ut någon avgift om de inte hjälper kunden att vinna pengar. 

Den senaste årsredovisningen från Bolagsverket visar att Insurello lyckades växa intäkterna i koncernen med drygt 20 procent från 25,3 till 30,8 miljoner kronor till räkenskapsåret som slutade i april i år.

Samtidigt har tillväxten varit dyr. Resultatet förra året blev minus 127,3 miljoner kronor. Mer än en fördubbling av minusresultatet på 58,2 miljoner kronor under bolagets första verksamhetsår. 

“Kostnaderna ökade på grund av expansion och omkostnader. Nu när vi har omorganiserat företaget är våra kostnader hållbara och vår produkt är bättre än någonsin så vi känner oss trygga i vägen mot lönsamhet”, skriver Insurellos nya vd Julie Moore Lundell i ett uttalande till Breakit.

För att minska kostnaderna har Insurello sagt upp personal och de har också lämnat både Frankrike och Italien med hänvisning till att uppstartskostnaderna var för stora. Den sistnämnda marknaden meddelade bolaget att de skulle expandera till så sent som i december förra året. Förändringarna innebär att Insurello idag fokuserar på den svenska och danska marknaden.

Även ledningen har förändrats, där Marcus Janback i maj i år ersattes som vd av den dåvarande operativa chefen Julie Moore Lundell.

“En mer fokuserad företagsstrategi på lönsamhet kräver en mindre och annan ledningsgrupp. Vi fokuserar nu på att kapitalisera på plattformen och effektivisera kundresan”, säger hon.

Vad krävs för att få verksamheten åt rätt håll med en lönsamhet i tillväxten?

“Med en stark kundanskaffning och bra resultat i marknadsföringen nu, så har vi ett fortsatt fokus på vår produkt efter lyckade förbättringar under året.“

Även styrelsen har genomgått flera förändringar den senaste månaden där bland annat David Holmberg lämnat som styrelseordförande och ersatts av Martin Frey, som förra månaden meddelade att han skulle sluta som Sverigechef för Schibsted.. 

Även där hänvisar bolaget till att den nya strategin har krävt andra kompetenser.

Under 2021 tog Insurello in 150 miljoner kronor från Schibsted, Inventure, och Nordstjernan, där de två förstnämnda redan var delägare i bolaget sedan tidigare. Omställningen mot att hitta en lönsamhet i verksamheten har gjort för att möjliggöra nya kapitaltillskott i framtiden.

Något annat som framgår av årsredovisningen är att Insurello har lagt sin tjänst för ersättningar i samband med flygförseningar på is. Den tjänsten har sitt ursprung i det konkursade bolaget Ifdelayed som Insurello förvärvade 2020.

Läs mer