Sök

Sam Bankman-Fried drev FTX som ”sitt personliga hov” – nu ber jätten om ursäkt

FTXKryptovalutaKryptobörs

Sam Bankman-Fried, grundare FTX.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Sam Bankman-Fried drev FTX som sitt personliga hov.

Det säger bolagets konkursadvokat som pekar på att en stor del av börsens tillgångar har antingen stulits eller försvunnit på annat vis.

Den amerikanska riskkapitaljätten Seqouia – som plöjt ner hundratals miljoner dollar i FTX – ber nu om ursäkt till investerare.

Han kallades ”kungen av krypto” och spåddes bli nästa Warren Buffet. Men Sam Bankman-Fried, som avgick i samband med att hans kryptobörs FTX ansökte om konkurs i början av november, pekas nu ut som en oseriös företagsledare som drev bolaget som sitt personliga hov. Det uppger i alla fall en konkursadvokat i den första utfrågningen efter kraschen, skriver Wall Street Journal

Advokaten säger att en ansenlig del av tillgångarna i bolaget – som hade över en miljon användare – har antingen stulits eller försvunnit på annat sätt. 

Kortfattat så led FTX av brist på pengar. Enligt uppgifter så ska skulderna i bolaget ha varit tio gånger högre än tillgångarna och nu kräver de största fodringsägarna att få tillbaka över 30 miljarder från bolaget. 

Att Sam Bankman-Fried, mannen som ska ha spelat League of Legends under ett högt uppsatt investerarmöte med Seqouia, har kommit i nytt ljus efter kraschen är en underdrift. 

Nya vd:n John Ray har beskrivit FTX som det värsta han har sett under sina 40 år (och han jobbade med ökända energijätten Enron för 20 år sedan). 

Breakit har tidigare skrivit om uppgifter som gör gällande att anställdas utgifter godkändes med emojis i företagets chattkanal och att bolagets innersta kärna kunde arbeta utan insyn från lyxhuset de alla bodde i på Bahamas. Läs mer om alla skruvade detaljer här

Den amerikanska riskkapitaljätten Seqouia Capital, som bland annat var en tidig investerare i Apple, hade som sagt plöjt ner pengar i FTX. Det verkar de ångra bittert nu. 

WSJ skriver att riskkapitalbolaget under en telefonkonferens under tisdagen bad om ursäkt till investerare och i samma veva lovade att förbättra sin due dilligence process. I samband med konkursen skrev Sequoia ner värdet på sin 150 miljoner dollar stora investering till noll. 

FTX marknadsförde sig till mainstreampubliken och lovade att göra kryptohandel säkert. I Superbowl-reklamer, som bekant kostar multum, jämfördes krypto med uppfinningar som hjulet och glödlampan. Stora sportstjärnor knöts till FTX, bland annat NBA-stjärnan Stephen Curry och den amerikanska fotbollens superstjärna Tom Brady. De kan nu få betala för att ha varit ansiktet utåt för FTX. I Florida har en stämningsansökan lämnats in mot idrottsmännen och i Texas har myndigheterna inlett en granskning av huruvida deras stöd kan strida mot landets säkerhetslagar, skriver Bloomberg.  

Läs mer