Sök

Fick ingen lön på Facebooks jättebygge – nu kräver de svar av Mark Zuckerberg

MetaFacebookSociala medier

Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

När Facebooks tredje serverhall i Luleå stod nästan klar i somras ströps lönerna till ett 60-tal gästarbetare. Den danska underentreprenören hade fått ekonomiska problem, hette det.

Facebook lovade att kliva in i deras ställe och betala ut lönerna men fortfarande har arbetarna inte sett ett spänn av den uteblivna lönen, rapporterar Aftonbladet.

“Vi blev lurade”, säger arbetaren Emanuel Smarada som kräver svar av Mark Zuckerberg.

När Facebooks superbygge i Luleå började bli färdigställt i somras slutade lönerna att betalas ut till ett 60-tal gästarbetare, rapporterar Aftonbladet

“Vi är minst 60 personer från Rumänien och Polen som inte fått vår lön. För mig saknas 69.000 kronor. Ni måste skriva om det här”, säger en elektriker som vill vara anonym när han talar med tidningen i rädsla för att bli brännmärkt i en ekonomiskt osäker tid.

Arbetarna var anställda av bemanningsbolaget Scan Facility Service, som var kontrakterade av underentreprenören Mercury, vilka i sin tur löd under Facebooks entreprenör Sisk. 

En som vågar tala öppet om de uteblivna lönerna är Emanuel Smarada. Han säger att han kände sig trygg med att Facebook var uppdragsgivare och att arbetet skulle utföras i Luleå. 

I dag har han fortfarande inte fått betalt för fem veckors jobb. Det handlar om närmare 50.000 kronor som saknas. 

Det hette att det danska bolaget hade fått ekonomiska problem. Men Sisk och Facebook lovade enligt arbetarna att kliva in i deras ställe och betala de uteblivna pengarna. Arbetarna reste hem och har sedan dess har det varit tyst från uppdragsgivaren Facebook, vars moderbolag Meta gjorde flera hundra miljarder i vinst förra året. 

“De ville bara ha bort oss från Luleå. Och när vi inte längre var i Sverige struntade de i oss helt och hållet. Vi blev lurade”, säger Emanuel Smarada till Aftonbladet.

Arbetarna, som gick under svenska kollektivavtal, var inte anslutna till facket. De har behövt ta fajten själva och hört av sig till samtliga ansvariga, däribland Metas grundare och vd Mark Zuckerberg utan att ha fått något svar.

Även Aftonbladet har svårt att få kontakt med Meta och blir istället kontaktade av PR-byrån Gullers som säger sig företräda techjätten: 

”Meta har dessvärre inte möjlighet att kommentera detta”, uppger de i ett svar i oktober.

Även P4 Norrbotten har tidigare uppmärksammat de uteblivna lönerna. Representanter från fackförbunden IF Metall och Elektrikerförbundet blev varse om problemen när de besökte anläggningen i ett helt annat ärende. 

Under tisdagskvällen skriver Meta i en kommentar till Breakit:

”Vi har lyft det med vår huvudentreprenör SISK, som ansvarar för bygget och allt rörande dess slutförande. Vi har förtroende för deras förmåga att se till att deras underleverantör löser situationen. Vi kommer att fortsätta att noggrant följa ärendet.”

 

Läs mer