Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Uppsalabolaget tar in miljarder – ska ta en stor del av svenska energikakan

Kenny Fogel, vd för HP Solartech. Foto: Press

Intresset för energi har knappast varit större. Det märks inte minst hos Uppsalabolaget HP Solartech.

Rustade med en ambitiös affärsplan tar bolaget nu in hela två miljarder kronor från en fransk finansiär.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Ingen kan anklaga solenergibolaget HP Solartech för att inte vara ambitiösa. Uppsalabolaget som omsätter runt 50 miljoner kronor siktar högt. 

”2028 ska vi stå för 10 till 15 procent av all solenergi som produceras i Sverige”, säger bolagets vd Kenny Fogel i en intervju med Dagens Industri

Bolaget ingick under förra året ett avtal med bland annat en schweizisk infrastrukturfond om att bygga 30 solparker i Sverige. Hittills står tre färdiga med en total kapacitet på 20 megawatt. 

Nu har HP Solartech fått in ännu en europeisk finansiär. Franska investmentbolaget Omnes Capital investerar hela 2 miljarder kronor i en kombination av nyemission och ägarlån och blir därmed majoritetsägare i bolaget. 

”HP Solartech är ett effektivt, modigt och ansvarstagande företag som kommer att spela en betydande roll i Sveriges omställning till förnybar energi. Vi ser mycket fram emot att stötta teamet i deras strävan att skapa Sveriges ledande IPP inom solenergi”, säger Michael Pollan, partner på Omnes Capital, i ett pressmeddelande.

Kapitalet kommer att användas för att färdigställa de projekt som HP Solartech arbetar med. Vd:n Kenny Fogel säger att finansieringen även stärker balansräkningen och kassan på ett sätt som gör att bolaget kan ge sig ut på den externa lånemarknaden för att söka den finansiering som krävs. 

Det som krävs – för att lyckas med den ambitiösa affärsplanen – är enligt Kenny Fogel mellan 5 och 7 miljarder kronor. Bolagets plan är att förse mer än 300.000 hushåll med förnybar energi.

I samband med att bolaget skalar upp verksamheten påbörjas en talangjakt, enligt vd:n. Planen är att dagens personalstyrka på runt 25 personer ska fyrdubblas till 2028, säger han till DI. 

 

Läs mer