Sök

De galnaste detaljerna från FTX-härvan – från lyxkåken på Bahamas till emojisarna

FTXKryptovalutakrypto

Sam Bankman-Fried, grundare FTX. Caroline Ellison, vd för Alameda.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från ”kungen av krypto” till kollaps. Härvan kring Sam Bankman-Fried och hans FTX är späckad med märkliga ingredienser.

Det handlar om allt från en total brist på kostnadskontroll och lyxkåken på Bahamas, där grundaren bodde tillsammans med åtta andra, till kryptotoppens idoga League of Legends-spelande (även under ett investmentmöte med Seqouia).

Här är några av detaljerna som sticker ut (rejält).

Härvan kring kollapsade kryptobörsen FTX har börjat nystas upp. Och det är en fullkomlig buffé av häpnadsväckande detaljer som dukas fram i haveriet kring Sam Bankman-Frieds bolag. 

”Aldrig tidigare i mitt liv har jag sett ett så fullkomligt misslyckande när det kommer till ett bolags kontroll och en sådan total brist på tillförlitlig finansiell information”, säger bolagets nya vd John Ray, som har 40 års erfarenhet från näringslivet, bland annat på ökända Enron. 

För den som har missat vad som har hänt så kommer här en sammanfattning:

Kryptobörsen FTX kraschade på ett dramatiskt sätt förra veckan samtidigt som bolagets 30-åriga grundare och vd, Sam Bankman-Fried, avgick. Den krullhåriga multimiljardären såg inte ut som en typisk finanshaj. Han beskrevs som ett geni och hade bara dagar innan kollapsen titulerats ”kungen av krypto”. FTX och dess systerbolag marknadsförde sig till mainstreampubliken – bland annat med dyra Super Bowl-reklamer – som ett säkert sätt att handla med kryptovalutor, vilka de jämförde med uppfinningar som hjulet och glödlampan, skriver The Guardian.

FTX grundades 2019 och hade bland annat en annan kryptobjässe, Binance, som tidig investerare. På bara två år ökade bolaget sin omsättning från noll till 1,2 miljarder dollar. För ett par månader sedan värderades företaget till 32 miljarder dollar, när Paradigm sköt till ytterligare 400 miljoner kronor. En annan stor investerare var det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia, som tidigare investerat i Google och Microsoft.  

FTX växte, bland annat med förvärv, och det gjorde även Binance som ville ha skilsmässa med rivalen. Där började fallet som blottade FTX likviditetsproblem. 

Dokument som Financial Times tagit del av efter att FTX ansökt om konkursskydd i USA visar att skulderna var tio gånger högre än tillgångarna i FTX. Enligt källor till Wall Street Journal ska FTX ha lånat ut kundernas kapital bland annat genom Sam Bankman-Frieds egna investmentbolag Alameda.  

FTX kollaps har fått flera av de stora kryptovalutorna att falla och många att ifrågasätta framtiden för den oreglerade marknaden. 

Både åklagare och USA:s finansmyndighet SEC har inlett en utredningar av kryptoimperiets fall.

Det är den korta, nåväl, försök till korta, sammanfattningen av härvan som tar oss tillbaka till dagens datum och de märkligaste ingredienserna i krypto-soppan.  

Här är några som sticker ut: 

Emoji-systemet

Det ska helt och hållet ha saknats verktyg för bolagsstyrning på FTX och fanns ingen kostnadskontroll för anställda som arbetade där. Istället godkändes utgifter med personaliserade emojis i chatten, uppger den nya vd:n John Ray enligt The Street.

”På Bahamas har jag förstått det som att FTX användes bolagets tillgångar för att köpa hus och andra personliga föremål till personalen och bolagets rådgivare”, skriver han i det 30-sidiga dokumentet till konkursrätten. 

Bostäderna ska ha registrerats i de anställdas namn, varav flera ännu inte har lokaliserats. Om de har flytt fältet eller aldrig funnits har inte framkommit.

Lyxkåken på Bahamas

Sam Bankman-Fried ska ha gått från multimiljardär (i dollar) till (i rikemanstermer) utblottad – om man inte räknar hans investering i börsappen Robinhood vill säga – på bara ett par dagar. Samma dag som han lämnade FTX ska hans lyxhus på Bahamas ha kommit ut till försäljning för 40 miljoner dollar. Bostaden –  som även går under namnet ”The Orchid” – säljs fullt möblerad. Den brittiska tabloiden The Daily Mail skriver att Sam Bankman-Fried bodde i den vräkiga kåken tillsammans med åtta av sina collage-kompisar, sedermera FTX-medarbetare, och sin ex-flickvän Caroline Ellison – och att alla dejtade varandra. 

”Ett gäng ungdomar”

Coindesk har pratat med flera nuvarande och tidigare anställda vid FTX och Alameda som har uttalat sig anonymt. Den bild som de tecknar är att FTX var fullt av intressekonflikter och nepotism och att bolaget led en brist på översyn. 

”Hela verksamheten drevs av ett gäng ungdomar på Bahamas”, säger en källa med insyn. 

Bland de nio rumskompisarna fanns FTX medgrundare och teknikchef Gary Wang och utvecklingschefen Nishad Singh. Tillsammans med Sam Bankman-Fried beskrivs de som kärnan i hela verksamheten. Ingen hade någon insyn om de flyttade runt några siffror, hävdar källan. 

En tredje person beskriver trion med orden: 

”De skulle kunna göra vad som helst för varandra.”

Exet

En karaktär som sticker ut i härvan kring FTX är Caroline Ellison, vd för Alameda Research, Sam Bankman-Frieds andra bolag, som använde kapitalet för handel med riskfyllda digitala tillgångar. I samband med att konkursen har flera gamla intervjuer med henne blivit virala, bland annat en podd där hon pratar om sin barndoms besatthet av Harry Potter. Men även gamla tweets har börjat cirkulera, en i vilken hon ser ut att hylla frekvent bruk av amfetamin

Drogreferenserna – det var flera – har blivit föremål för långa trådar på Twitter och Reddit efter medierapportering om att FTX fört över 10 miljarder dollar av kundernas tillgångar till Alameda. Minst 1 miljard av dessa saknas fortfarande. 

League of Legend

Sam Bankman-Fried var inte en konventionell företagsledare. Det är tydligt. Men var går egentligen gränsen? 

De senaste veckorna har internet svämmat över av videointervjuer från Sam Bankman-Frieds hemmakontor på Bahamas. Alla videos ackompanjeras av ett ”klick, klick, klick” – ljud som kommer från Sam Bankman-Frieds datormus. Samtidigt far hans blick över skärmen. Vad gör han?

En gissning, enligt BBC, är att Sam Bankman-Fried spelade datorspelet League of Legends. I februari förra året skrev han så här på Twitter: ”Jag är (ö)känd för att spela League of Legends under telefonsamtal”. Han förklarade för sina följare: ”Vissa dricker för mycket, vissa spelar. Jag spelar League”. 

Riskkapitaljätten Sequoia, som investerade i FTX, beskrev till och med i ett blogginlägg att grundaren hade en ”intensiv” spelsejour under ett investerarmöte på hög nivå. 

Det avskräckte inte Sequoia från att plöja ner 120 miljoner dollar i bolaget. 

Läs mer