Sök

Volta Greentech backas av livsmedelsjättarna – bygger ny algfabrik

NovaxVolta GreentechImpact

Fredrik Åkerman, vd Volta Greentech. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska få bukt med gasproblemet.

Det kanske låter lite småknasigt, men faktum är att utsläppen från kossors rapar och pruttar är ett stort miljöproblem. Ungefär 5 procent av utsläppen av växthusgaser kommer ifrån den källan. Men det svenska bolaget Volta greentech har hittat en lösning på det här problemet. Genom att ge djuren ett algtillskott i fodret kan utsläppen minska med upp till 90 procent. 

Under sommaren har en pilotstudie genomförts som visar att metoden fungerar och nu laddar bolaget för att bygga en ny algfabrik. För att kunna göra det tar de in 20 miljoner från Axel Johnsons investeringsgren Novax, Konsumentföreningen i Stockholm och livsmedelsföretaget Protos.

“Vår lösning för att minska metanutsläppen från kor är väl erkänd för sin potential att ha en snabb, mätbar och positiv inverkan”, säger bolagets vd Fredrik Åkerman i ett pressmeddelande.

“Men det är viktigt att det blir gjort och vi är glada över det stöd vi har i ryggen från ledande svenska livsmedelsaktörer.”

Fabriken kommer att börja byggas 2024 och blir Volta Greentechs första storskaliga fabrik.

“För att lösa de utmaningar vi står inför behöver hela livsmedelskedjan innovativa lösningar och ett brett samarbete” säger Pär Warnström, investeringschef på Novax.  . 

“Volta Greentech står för precis en sådan innovativ lösning och vi ser stor potential i det samarbete som nu skapas och växlas upp.”

Sedan tidigare backas Volta Greentech av bland annat Northvolts Peter Carlsson och Nordnets Claes Dinkenspiel.

Förra året omsatte Volta Greentech 1,6 miljoner och gjorde en förlust på 5,7 miljoner.

 

Läs mer