Sök

Amazons bottenrekord: 1000 miljarder dollar gick upp i rök

Amazone-handelBörs

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu kan bolaget vara nästa att sätta in ett massivt sparpaket.

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon har satt rekord i att förlora. I veckan blev bolaget det första börsbolaget som har tappat tusen miljarder dollar i marknadsvärde, skriver Bloomberg.

Bolagets börsvärde låg på 1.880 miljarder dollar under peaken i juli förra året. I onsdags hade detsamma krympt till 879 miljarder dollar. 

Det ska noteras att Amazon dock fick en ordentlig skjuts av den allmänna börsyran under torsdagskvällen. Aktien handlades upp 12 procent. 

Veckans dystra rekord sattes samtidigt som uppgifter florerar om att Amazons vd Andy Jassy kan vara på väg att sjösätta ett sparpaket på bolaget, som har en gigantisk personalstyrka på 1,5 miljoner anställda. Det skriver Wall Street Journal

Enligt källor till tidningen ligger AI-enheten Alexa, med sina över 10.000 anställda, illa till. 

Amazon är ett av bolagen som har biffat upp personalen rejält de senaste åren. Från slutet av 2019 till slutet av 2021 anställde det amerikanska techbolaget 800.000 personer. 

Flera andra teknikjättar har också vidtagit besparingsåtgärder, däribland Facebooks moderbolag Meta som kommer minska med 11.000 anställda, motsvarande 13 procent av personalstyrkan.

Läs mer