Sök

Instabox sätter sin holländska satsning i konkurs: “Väldigt tufft beslut”

InstaboxInstabeeBud och frakt

Victor Melander, kommunikationschef på Instabox. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nyligen gick Instabox och Budbee ihop och bildade en budjätte. Nu har Instabox försatt sin holländska verksamhet i konkurs.

I mitten av september meddelade de två svenska last mile-aktörerna Budbee och Instabox att de går ihop och bildar en jätte som värderas till hela 18 miljarder svenska kronor. Nu har Instabox försatt sin verksamhet i Holland i konkurs. Det handlar om bolaget Red Je Pakketje, som köptes i maj förra året. Exakt vad de betalade för bolaget gick de aldrig ut med men strax innan köpet hade Red Je Pakketje tagit in 120 miljoner i riskkapital. 

Beskedet om konkursen har mottagits med bestörtning av grundaren och förre ägaren Sam Rohn.

“Jag blev djupt chockad och rörd av det här”, säger han till den holländska tidningen Qoutenet.

“Med det här försvinner företaget som jag – och många andra – har gett vår själ till i mer än sju år”.

Enligt Instabox är konkursen ett resultat av att de inte tror att de kommer att nå lönsamhet inom en överskådlig framtid.

“Det här var naturligtvis ett väldigt tufft beslut att ta eftersom vi vet att det medför negativa konsekvenser för medarbetare, kunder och partners”, skriver Victor Melander, kommunikationschef på Instabox i ett mejl till Breakit.

Exakt hur det har gått för bolaget i Holland vet vi inte men uppenbarligen inte tillräckligt bra för att verksamheten skulle kunna fortsätta. TIll saken hör att även Budbee, som alltså har gått ihop med Instabox har verksamhet i Holland. 

"Beslutet är taget oberoende av samgåendet och Budbees verksamhet i Nederländerna påverkas inte alls”, skriver Victor Melander.

Konkursen väcker också frågor om hur bolagens satsningar i till exempel Tyskland går. 

Men Victor Melander förnekar att det skulle vara aktuellt med neddragningar även där. 

“Nej, Instabox och Instabee Group är fortsatt dedikerade till den tyska marknaden. Detta beslut rör enbart den del av verksamheten som bedrivs under varumärket Instabox i Nederländerna.”

Enligt holländsk media ska de anställda inte ha fått någon information om vad som ligger bakom konkursen – hur ser ni på det?

“Den utsedda konkursförvaltaren driver den här processen inklusive kommunikation med medarbetare, kunder och partners. Vi har bistått och fortsätter bistå förvaltaren med alla berörda parters bästa för ögonen”, skriver Viktor Melander.

Budbee omsatte förra året 849 miljoner och gjorde en förlust på 149 miljoner. Instabox omsatte 752 miljoner och gjorde en förlust på 351 miljoner.

Läs mer