Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hemlighetsfulla storsatsningen Cryex drabbad av tunga avhopp

Artikel bild
Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson är styrelseledamot i Cryex. Foto: Press/TT

Förra året pumpade bland annat Northzone in över 80 miljoner kronor i det svenska fintech-bolaget Cryex. Nu har två av grundarna och ytterligare nyckelpersoner hoppat av.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

För ganska exakt ett år sedan avslöjade Breakit att Northzone och en rad andra riskkapitalister investerat i Cryex - ett topphemligt projekt med målet att revolutionera handeln med bland annat kryptovalutor som bitcoin.

I styrelse och ledning fanns en rad erfarna chefer från den svenska finansbranschen, som investmentbanken Carnegies tidigare vd Frans Lindelöw och Lotta Eek, också hon med en bakgrund som chef på Carnegie.

I maj 2015 ansökte Cryex om tillstånd hos Finansinspektionen för en tjänst som skulle “koppla ihop kryptovalutor med den traditionella bankvärlden”. Sedan blev det tyst.

Under den följande hösten drabbades Cryex av flera tunga avhopp från styrelsen. Först lämnade prestigevärvningen Frans Lindelöw för att bli vd på försäkringsjätten Skandia.

I december lämnade också Simon Nathansson, tidigare vd för handelsplattformen Neonet, sin post som ordförande i Cryex. Hans avhopp berodde på att han samtidigt var styrelseordförande i konkursade Trustbuddy, vilket krävde extra arbete.

Nu kan Breakit avslöja att två av grundarna, Johan Palm och Scott Millar, också har slutat på Cryex.

Northzone-partnern Pär-Jörgen Pärson, som sitter i Cryex styrelse, bekräftar att de båda grundarna har hoppat av.

Enligt honom beror avhoppen delvis på att Johan Palm och Scott Millar främst var intresserade av att bygga en plattform för kryptovalutor.

“När vi gick in och investerade såg vi två möjligheter: Att bygga en marknadsplats för kryptovalutor och att skapa en orderdriven marknad för valutahandel. Det var den sistnämnda biten med valutahandeln som vi tyckte var mest spännande, och det blev att bolaget drog i väg mer åt det hållet. Då blev de som var passionerade för kryptovaluta-delen mindre motiverade”, säger han.

Den tjänst som Cryex utvecklar bygger numera alltså inte på kryptovalutor och blockkedjan (tekniken bakom bitcoin). Bolaget ska i stället förändra växling av traditionella valutor - så att priset kan sänkas dramatiskt.

“Jag ska väl inte agera talesperson för de personer som har slutat. Men jag kan konstatera att det finns personer som har en väldigt idealistisk syn på kryptovalutor, att bitcoin och så vidare ska ersätta det nuvarande systemet. Och så finns det personer som har en mer realistisk syn på finansmarknaden. Vi har valt det senare alternativet”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Är det inte negativt för en startup när grundarna hoppar av?
“Det beror lite på. Vi vill att de som driver bolaget verkligen ska äga agendan fullt ut. Men om de inte riktigt ställer upp på agendan blir det svårt. Nu har vi ett team som alla jobbar med samma mål. Utifrån Northzones perspektiv är det här utan tvekan den största marknaden som vi någonsin har adresserat med någon av våra startups, vilket innebär en enorm potential men också en enorm utmaning”.

Cryex vd Lotta Eek tonar ner betydelsen av att Johan Palm och Scott Millar har slutat.

“Vi insåg efter en tid att det inte var möjligt att lansera en marknadsplats och clearing för kryptovalutor i en reglerad miljö och under finansiell tillsyn. Scott och Johans brinnande intresse var just kryptovalutorna. Då var det ganska naturligt att de ville arbeta med andra saker”, säger hon.

Scott Millar bekräftar att han själv var väldigt passionerad vad gäller just spåret med kryptovalutor men lyfter också fram att familjeskäl var en viktig anledning till både han själv och Johan Palm valde att sluta.

"Vi bor ju båda i Skåne och har familjerna där. Ur mitt perspektiv märkte jag av att det blev en hel del slitningar hemma eftersom jag veckopendlade till Stockholm. Samtidigt stod det klart att det mesta av nyckelkompetensen som Cryex behövde fanns i Stockholm", säger Scott Millar och fortsätter:

"Jag tycker att Northzone har skött det här exemplariskt. Vi kunde hitta en överenskommelse där jag kunde sluta samtidigt som alla parter var nöjda och ingen var osams. Det var helt odramatiskt på det sättet".

Johan Palm har inte gått att nå för en kommentar.

Läs mer här om Cryex planer på att pressa priset på valutaväxling.

Läs mer