Sök

Nu vet vi mer om Daniel Eks och Hjalmar Nilsonnes satsning HJN Sverige

HJN SverigeHälsa

Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne. Foto: TT/Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Daniel Ek har satsat närmare 70 miljoner kronor på vårdsatsningen HJN Sverige. Nu har en vårdcentral kopplad till bolaget öppnat i det tysta – där framgår att bolaget bland annat ska satsa på helkroppsskanning.

Sedan 2019 har vi på Breakit skrivit hela sex artiklar om Daniel Eks och den tidigare Watty-grundaren Hjalmar Nilsonnes hemliga gemensamma vårdsatsning. Trots att vi inte har haft en aning om vad bolaget egentligen gör.

Det som har varit känt är egentligen att Hjalmar Nilsonne har varit vd och medgrundare i ett bolag kallat HJN Sverige som ska syssla med hälsa och teknik. Där Daniel Ek har pumpat in närmare 70 miljoner kronor i satsningen.

Att en av våra artiklar från 2021 hade rubriken “Vi har läst årsredovisningen till Daniel Eks HJN Sverige – tyvärr hittade vi inget kul”, är kanske talande för hur lite egentligen vi vet om Spotify-grundarens projekt. 

Men nu har Mimi BillingSifted (även känd som Breakit-dödaren) nosat reda på ytterligare en rad detaljer om bolaget. 

I det tysta har HJN Sverige lanserat ett systerbolag med namnet HJN Proaktiv Hälsovård, med den tillhörande vårdcentralen Atrium på Kungsholmen i Stockholm. 

Det låter inte så techigt. Men det ska finnas både en konsumentfokuserad del som erbjuder vård till patienter liksom en företagssäljande del som ska erbjuda verktyg inom maskininlärning och diagnos till andra hälsobolag. 

Det fanns också information på vårdcentralens sajt som visade en lite mer spännande bild av bolaget, men som plockades bort under granskningen. Bland annat ska vårdcentralen erbjuda lösningar för avancerad helkroppsskanning för att samla in information om patientens hälsa. Det kan bland annat handla om att uptäcka förändringar i huden, att förebygga hjärtskjukdom och annan förebyggande vård.

Allt beskrivs ske genom “nya metoder” och “avancerade högteknologiska undersökningar”, som på inga sätt gör intrång i kroppen.

Enligt källor med insyn kan det ske genom en stor bågformad apparat som skannar hela kroppen, teknik som också används på vissa flygplatser. 

HJN Sverige har inte själva kommenterat Sifteds uppgifter.

Daniel Ek har tidigare avslöjat att han planerar att satsa 10 miljarder kronor på europeiska techsatsningar. Fokus ska ligga på moonshots, vilket innebär bolag med fokus på teknologi avancerad nog för att skapa ett signifikant positivt avtryck.

"Ta vården som exempel, det finns många strukturella problem inom vården. Och precis som vi gjorde med Spotify måste vi del för del skapa något som är en vinst för alla involverade. Många av problemen vi möter idag ser ut på ett liknande vis och jag vill göra min del för att mer teknik ska skapas och fler grymma företag kan skapas här i Europa", sa Daniel Ek då.

HJN Sverige hade ingen omsättning 2021, men däremot ett minusresultat på 39,2 miljoner kronor.

Läs mer