Sök

Indiska räddas ur konkursen av nya ägare

Indiska

Karin Lindahl och Gerald Engström. Foto: Press / Maja Suslin / SCANPIX / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Modekedjan Indiska ansökte om konkurs för två veckor sedan.
Nu står miljardären Gerald Engström redo att ta över verksamheten med investmentbolaget Färna Invest. Det framgår av ett pressmeddelande.

Indiska har hittat nya ägare efter konkursen. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Tidigare under dagen rapporterade Di.se att en av de nya ägarna som stod redo att rädda Indiska var miljardären Gerald Engström, grundare och styrelseordförande i ventilationsbolaget Systemair. Nu har miljardären bekräftat att han köper rörelsen genom sitt investmentbolag Färna Invest.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu berättade tidigare under dagen för Di att hela rörelsen ingick i affären.

”Alla tillgångar som man kan överlåta, som varulager, immateriella rättigheter, avtal. Rörelsen helt enkelt”, säger han.

Då framgick inte så mycket mer av affären. Men enligt Mikael Kubu gick affären fort och enligt hans kännedom skulle det finnas en vilja att fortsätta driva "det absoluta flertalet av kedjans butiker."

I det pressmeddelande som skickats ut under eftermiddagen framgår att Indiskas butiker ska fortsättas hålla öppna och att e-handeln inom kort kommer att öppna igen. Presentkort som sålts före konkursen kommer också att fortsätta vara giltiga.

Bolaget meddelar också att den nya ägaren "avser driva verksamheten vidare med oförändrat koncept".

Gerald Engström själv har följande att säga om affären:

”Indiskas kärnaffär har utvecklats väl under 2022 med en ökning av butiksförsäljningen under året med 20 procent och en kraftig tillväxt inom e-handeln med 40 procent. Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska. Det kommer också ge Indiskas engagerade och kunniga medarbetare arbetsro. Sammantaget bedömer jag att det ger Indiska förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa.”

Indiska ägdes innan konkursen av Karin Lindahl, men kedjan finansierades också av hennes pappa Lage Jonason. Gerald Engström, som alltså ser ut att bli en av flera ägare i Indiska, är också delägare i Urb-it tillsammans med Lage Jonason.

Färna invest-koncernen hade under sitt senaste räkenskapsår (som slutade i april 2022) en nettoomsättning om 728 miljoner kronor och ett resultat efter finansiella poster om 221 miljoner kronor.

Indiska Holding Sweden AB, som är moderbolaget i koncernen, redovisade för 2021 en omsättning på drygt 401 miljoner kronor. Rörelseresultatet var samtidigt minus 138 miljoner kronor. 

Läs mer