Pleo anställde 100 personer i månaden i aggressiv tillväxtfas – nu varslas personal

Pleovarsel

Pleos grundare: Niccolo Perra, och Jeppe Rindom. Foto: Pressbild samt Istock.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Fintechbolaget Pleo tog in miljarder och satsade på en aggressiv utrullning i Europa. 100 personer anställdes – i månaden.
Nu gör bolaget en helomvändning och skär ner personalstyrkan med 15 procent.

För mindre än ett år sedan tog det danska fintechbolaget Pleo in hela 2 miljarder kronor i ny finansiering. Investerarna Kinnevik och Creandum var med och fyllde kassan. Då skulle pengarna gå till en aggressiv utrullning i Europa, hette det. Bolagets 400 anställda skulle fördubblas i styrka. 

Det blev mer än så. Pleo har vuxit med mer än det dubbla med tusen anställda, efter att under en period ha nyanställt runt 100 personer – i månaden.

Nu är det plötsligt annat ljud i skällan från Pleos ledning. En av de två grundarna, vd:n Jeppe Rindom, skriver i ett långt inlägg på Linkedin att Pleo måste lägga om sin strategi och 15 procent av personalstyrkan kommer beröras, vilket innebär att 150 personer varslas. 

Grundaren skriver att det är en svår dag av förändring som kommer få svåra konsekvenser för människor som han bryr sig om. ”Våra kollegor, våra vänner, vårt folk”.

”Vi agerar inte längre under flaggen ‘tillväxt först’ utan snarare verkligheten som är ‘tillväxt genom fokus och effektivitet’”, skriver Jeppe Rindom. ”Vad som tog oss hit är inte vad som kommer ta oss vidare”, fyller han i.

Enligt Jeppe Rindom, som nu meddelar att 150 personer måste lämna bolaget, är människorna som arbetar för Pleo det viktigaste. Han kallar fintechbolaget ett ”safe space”.

”Det gör beslutet extra svårt och emotionellt. Det är vårt. Men nödvändigt.”

Längst ner i Linkedin-inlägget uppmanar han andra som anställer att överväga personal från Pleo. 

Kinnevik, som äger 14 procent i Pleo, skrev ner sin värdering av fintechbolaget i den senaste kvartalsrapporten. Värderingen sänktes med 17 procent från föregående kvartal. 

Pleo gjorde för räkenskapsåret 2021 en förlust på 248 miljoner danska kronor,  en ökning från året innan då förlusten för helåret låg på 132 miljoner danska kronor. 

Läs mer