Sök

Siemiatkowski: "Vi kommer att få se mer uppköp inom fintech"

KlarnaSEB Venture Capital

Kristina Söderberg från SEB Ventures och Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte sälja sitt företag till någon storbank - men han är förvånad över att bankernas intresse för fintech vaknat så sent.

Det är ingen hemlighet att bankerna känner en viss digital stress över de nya fintechbolagen.

Nyligen bjöds Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski därför in till SEB av Annica Falkengren för att tala inför 500 bankchefer. Temat: Så ska Klarna krossa bankerna.

"Jag bjöds in för att de skulle bli nyfikna. Jag är förvånad över att bankernas intresse inte har kommit tidigare", säger han under en debatt på Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, under tisdagen. 

Ämnet för debatten var hur bankerna och fintechbolagen kan dra nytta av varandra. Deltog gjorde även Kristina Söderberg, investeringschef på SEB Ventures, och Robin Teigland, professor på Handelshögskolan.

Enligt Klarna-grundaren är det dock inte nya fintechbolag som storbankerna främst behöver känna stress över längre, utan snarare hur de ska organisera den egna verksamheten. 

"Det här med kundvänlighet och enkla gränssnitt har alla fattat nu, där har man inte så långt kvar. Den stora utmaningen för bankerna blir att jobba med sin kostnadskontroll. De tjänsterna man använder idag kommer få lägre och lägre kostnader, det kan bli jobbigt om man har 10.000 anställda på IT-avdelningen".

"Och det är en svårare uppgift att ta sig an, för det kräver tuffare beslut. Men den bank som vågar ta tag i sina utmaningar kommer vinna på sikt", säger han.

Ett annat hot för den traditionella banken menar han ligger i ändrade kundbeteenden.

"Det mentala skiftet innebär att du lika gärna skulle kunna ha Klarna eller Google som din bank".

"Om du inte längre loggar in på din bank, utan istället kommer åt den via olika appar, då är inte steget för appbolagen så långt till att säga: Du ska inte flytta ditt lönekonto till oss?", säger han.

Det är en uppfattnig som Kristina Söderberg på SEB Venturues delvis delar. 

"Vi kan definitivt säga att vi har digital ångest. Man börjar inse i efterhand att saker händer snabbt inom det här området, och nu finns det både hot och möjligheter som vi måste ta oss an".

"En utmaning för alla storbolag som stått inför den här förändringen är diskussionen om att våga kannibalisera på sin egen affärsmodell. Man måste börja ta betalt av kunden på ett nytt sätt och ta sig ur den traditionella bankidentiteten", säger hon. 

Vad kommer då hända på lång sikt? Enligt Sebastian Siemiatkowski kommer det ske fler förvärv inom fintech - där de stora aktörerna köper upp de mindre. Något som han inte heller utesluter skulle kunna ske med Klarna. 

"Jag vill inte sälja Klarna utan jag vill att vi ska vara en självständig aktör, men sett till industrihistorien så är det det som sker", säger han. 

Läs mer