Sök

Froda har fyllt kassan i smyg – når miljardvärdering

Frodafintech

Olle Lundin är vd på Froda. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Har plockat in pengar från Niklas Storåkers, Karl-Johan Persson, fastighetsjätten, Klarna-grundaren och förre fotbollsspelaren.

Fintechbolaget Froda har vuxit rejält de senaste åren. Bolaget har specialiserat sig på att låna ut kapital till småbolag som kanske inte får tillräckligt mycket kärlek från storbankerna. 

Förra året omsatte bolaget strax över 100 miljoner och gjorde en förlust på 12 miljoner kronor, i år siktar Froda på över 200 miljoner i omsättning med en liten förlust. Det säger Frodas vd Olle Lundin till Dagens industri. 

Men inte nog med det. Froda har lite i smyg tagit in 84 miljoner kronor i en nyemission i september, en affär som värderar bolaget till 1,2 miljarder med det nya kapitalet inräknat enligt uppgifter till DI.

“Vi har haft väldigt  lätt att kapitalisera oss, och har aldrig haft behov av att använda externa rådgivare”, säger Olle Lundin.

“Alla förstår problemet vi vill lösa.”

Bland de  som har förstått problemet och därför har investerat hittar vi H&M:s styrelseordförande Karl-Johan Persson, Niklas Storåkers, fastighetsjätten Einar Mattson, Klarna-grundare Victor Jacobsson och den före detta fotbollsspelaren (och hjälten från VM-94) Martin Dahlin. 

Kapitalet som tagits in ska användas till att expandera utanför Norden.

“Vi har tidigare fokuserat på Sverige, med utgångspunkt att bygga så stora relevanta databaser som möjligt”, säger Olle Lundin till Dagens Industri. 

“Nu kan mer eller mindre alla typer av småföretag använda sig av Froda, då aktualiseras fler marknader.”

Läs mer