Sök

Inventure fyller ny fond – har 1,6 miljarder att satsa på nybakade startups

Inventureriskkapital

Adrian Arnsvik Bjurefalk, Gwen Sandberg, Linus Dahg och Rebecka Löthman Rydå

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hävdar att det är Nordens största såddfond.

Finska riskkapitalbolaget Inventure har investerat i närmare 20 svenska startupbolag, bland annat djurförsäkringsbolaget Lassie och hackerbolaget Detectify. 

Förra året gjorde bolaget en lyckad exit då man sålde en tidig investering i finska budbolaget Wolt till amerikanska Doordash i en affär som var värd 70 miljarder kronor

Nu har Inventure fyllt kassan igen. Bolaget har tagit in 150 miljoner euro, motsvarande 1,6 miljarder kronor, i en fjärde fond för att satsa på nystartade startups, skriver Dagens industri

Enligt Linus Dahg, chef för Inventures Stockholmskontor, är Inventure IV ”Nordens största såddfond”. 

”Oss veterligen finns inga större fonder med ett hundraprocentigt fokus på såddfasen”, säger han till tidningen.

Inventures Stockholmskontor ligger i Norrskens lokaler och Linus Dahg har där sällskap av Industrifondens tidigare vd Rebecka Löthman Rydå, Gwen Sandberg som har en bakgrund på Google och Adrian Arnsvik Bjurefalk som har en bakgrund från tech-acceleratorn Antler.  

När Linus Dahg beskriver vad Inventure letar i ett nybakat bolag så listar han, utöver att han söker ambitiösa grundare som vill ta sig an stora marknader, en rad intressanta områden. Dit hör till exempel fintech, hållbarhet, cybersäkerhet och AI.

Läs mer